Rodokmeny od mojedejiny.cz

České Budějovice spustily svůj letní kulturní maraton

Pokud letošní léto budete trávit v krajském městě, mohou být vaše dny plné kultury. V součtu na vás totiž čeká přes tři stovky akcí různých žánrů, od divadel, koncertů, výstav, filmových představení až po sportovní či tematicky zaměřené podniky.
Petra Vicková
29. Červen 2022 - 07:49

Léto startuje již 18. ročníkem festivalu Múzy na vodě. Akce svou plnoletost oslaví atraktivními koncerty v mimořádném prostředí poblíž soutoku Vltavy a Malše na slepém rameni. Vystoupí Tomáš Kočko a orchestr, kapela The People, Thom Artway, Michal Prokop trio, Martin Chodúr a Dagmar Pecková.

Na festival každoročně navazuje příjezd Kinematografu bratří Čadíků, k létu neodmyslitelně patří i tradiční Hudební večery na náměstí Přemysla Otakara II., a to každé úterý a čtvrtek od 19do 21 hodin. Radniční léto nabídne deset pohádek a čtyři folkové koncerty.

Letní kino Háječek zahájilo svou sezonu již první červnový víkend a končit ji bude v polovině září. Celá koncepce Háječku není postavena jen na promítání filmů, večer je často zpestřován doplňkovými programy i lákavou gastronomií.

Umělecké oživení sezony není směrováno jen na centrum města, cílem je přinést kulturní zážitky i lidem, kteří bydlí na sídlištích. Festival Letní Vltava se koná třetím rokem, nápaditý program najdete i v parku 4Dvory a na pláži u Vltavy. Těšit se můžete i na novinky, které se letos mohou konat díky posílenému kulturnímu rozpočtu města. Např. Montmartre pod Černou věží, Budějcké dvorky, BrazilianFestNight, filmový festival Voda, moře, oceány, rodinný Čtyrácký čtyřboj či mezinárodní hudební festival Hvězdy nad Vltavou.

 

Výběr událostí léta v Českých Budějovicích

 

Umění ve městě: 16. 6. – 30. 9. 2022, moderní výtvarné umění v ulicích města a regionu

Múzy na vodě: 1. 7. – 6. 7., koncerty na slepém rameni Vltavy

Radniční léto: 7. 7. – 23. 8. 2022, večery na radničním nádvoří, folkové koncerty a divadelní představení pro děti i dospělé

Hudební večery na náměstí: 14. 7. – 25. 8. 2022, úterky a čtvrtky na nám. PO II. (folk, pop, jazz, country, blues, rock)

Letní Vltava: 13. 7. – 25. 8. 2022, divadelní představení každou středu, BudeCirkus, Skate Contest v parku 4Dvory, srpnové čtvrteční koncerty na pláži

 

Na kulturním létě se podílí celkem třiašedesát subjektů, bližší informace najdete na velkých červených panelech ve městě i na webových stránkáchwww.inbudejovice.cz a www.budejce.cz.

Brožura „Léto ve městě“ je k dispozici v turistickém informačním centru na náměstí nebo v online verzi na www.c-budejovice.cz.

 

Město České Budějovice se uchází o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Spolek Budějovice 2028, pověřený vedením kandidatury, v současné době připravuje přihlášku do prvního kola soutěže, které se uzavírá 1. září 2022. O prestižní titul se s jihočeskou metropolí utkají Brno, Liberec a Broumov.