Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Chuťovky: Dobrá detektivka i doudlebská večeře

Je libo originální cestopis, neobyčejnou detektivku nebo sondu do kuchyně našich předků? Přinášíme tipy na knižní novinky z velkých vydavatelských domů i od drobných nakladatelů.
Alena Binterová, Jan Štifter
16. Březen 2022 - 16:09

Prázdniny v Česku

Pátá, zatím nejdelší kniha Ladislava Zibury má název Prázdniny v Česku a přináší zážitky vtipného cestovatele, který se proslavil stopováním po mnoha zemích světa. V době, kdy cestování omezil covid, se rozhodl pro okružní cestu po Česku s dvěma hlavními cíli: „Co nejvíc mluvit s lidmi a dokázat, že i u nás čeká dobrodružství na každém kroku.“ S čerstvým řidičákem, který si udělal v 27 letech, objel loni v létě republiku nápadným bílým autem Nissan Cube s SPZ s nápisem PROMINTE, navíc dle tradice oblečený jako gentleman s tropickou přilbou na hlavě. Zamířil i na odlehlá a méně známá místa a vypátral řadu fascinujících příběhů a kuriozit. Českobudějovický rodák samozřejmě nevynechal jižní Čechy, takže se do knihy dostaly mj. Hrdlořezy, Krušlov s vyřezávaným včelínem, Chelčice, Třísov, Slavonice – a neminul ani Jindřichův Hradec s pumpou, kde lze natankovat rum. Co se nevešlo do knihy, dopovídá publiku při svých vystoupeních po celé republice.

Lipensko den za dnem

Tu akci si můžete rovnou zapsat do nového diáře, který je zároveň kronikou kraje kolem Lipna a sbírkou unikátních historických fotografií. Publikace Lipensko den za dnem dává šanci oslavit každý den jako výjimečný – připomíná památné momenty, narození významných rodáků nebo jen situace, které se dostaly do obecních kronik, jako byly například útoky vlků na Želnavsku. V prodeji je na lipenských obcích, u vybraných českobudějovických knihkupců nebo ji lze objednat na adrese stifter.jan@seznam.cz.

Prameny Vltavy

Nedaleko od turistického Lipna, v oblasti prosáklé nejen démony dávné minulosti, ale i divokých devadesátých let, se odehrává román Petry Klabouchové Prameny Vltavy. Je tu všechno, co potřebuje dobrý román, především však umrzlou dívku s židovskou hvězdou a křivdy, které Šumava nezapomíná. Klabouchová přichází s překvapivou detektivkou, využívá legend o nacistickém koncentračním táboře a záhadném, dosud neobjeveném podzemí, které může ukrývat jantarovou komnatu nebo cestu k tajným švýcarským účtům. Víc než na popis šumavské přírody vsází na dramatický příběh.

Mizení

Zatím nejlepší detektivku poslal do světa její jihočeský král Jiří Březina. Na opuštěném statku zemře v den výročí Hitlerova narození několik lidí. Jde o zločin s rasistickým podtextem, nebo o snahu vytvořit falešnou stopu? Březina je nepředvídatelný a po předchozích knihách vypsaný, navíc trochu přitvrdil: Na zemi tu leží ohořelé tělo malého dítěte, opuštěné děti tvrdí, že je někdo vyměnil a žádají o pomoc s hledáním skutečných rodičů. Dítě je středobodem románu, děti chtěné i nechtěné, vymodlené a odstrčené, dítě jako nástroj k vlastnímu prospěchu. Svět, ve kterém bojuje o přízeň a lásku, navíc příliš cynický a surový.

Kdo se směje naposled

Tematiku druhé světové války neopouští ani Jan Cempírek, spisovatel, nakladatel a vydavatel. Pikador Books zásobuje čtenáře silnými příběhy, naposledy z pera Budějčáka Miroslava Bočka. Tentokrát Cempírek nabízí vlastní novelu, kde zúročil rodinné vyprávění – vrací se do roku 1938, který v Budějovicích roztrhal dávná přátelství: už nestačí být soused a kamarád, teď je důležitá příslušnost k národu. Cyklistický závod se rychle mění na boj o holý život. „Ty reálie jsou pro mě samozřejmě přidanou hodnotou. Ale myslím, že pozornost si zaslouží obecně. Zvlášť teď, kdy se nám ta společnost začíná zase tak pěkně dělit,“ glosují knihkupci z knihkupectví Duha v českobudějovické Panské ulici, kde Cempírkova novinka nalezla čestné místo ve výloze.

Třísky v medu

Beáta Tisucká, mimo jiné dlouholetá spolupracovnice časopisu Barbar, porušuje pravidlo, že básníci píší jen pro sebe nebo jiné básníky – její verše, sesbírané pod názvem Třísky v medu, jsou přístupné a naléhavé zároveň. Vyvolává napětí mezi hledáním vlastní identity a nesnadno proniknutelným světem, nabízí směsici křehkého, pokorného a nenápadného tázání se po smyslu existence. Souznívající ilustrační doprovod Třísek v medu je z dílny grafičky Olgy Vychodilové.

Jágr, legenda

Legenda o Jágrovi, vyprávění o legendě – a jak jinak než hravě. Lukáš Csicsely z jihočeské Zlivi a ilustrátor Vojtěch Šeda jsou podepsáni pod novým komiksovým titulek Jágr, legenda. Ten je na jedné straně příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu a na druhé také akčním vyprávěním o rytíři, který nosí místo brnění hokejovou výzbroj a jeho cesta nevede za svatým grálem, ale Stanley Cupem. Autoři nestavějí pomník nejslavnějšímu českému hokejistovi, ale odhodlání, odpírání a dřině, tvrdému drilu, realitě, která je za rohem tátových ambicí a klukovského nadšení.

Doudlebsko v kuchyni

Jihočeské kronikářství je v posledních letech požehnané díky osobě Jana Šimánka, neúnavného badatele a propagátora Doudlebska. Výsledkem jeho pátrání po každodenním životě našich předků je publikace Doudlebsko v kuchyni. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, které plodiny se v minulosti pěstovaly nebo jak lidé přežívali období hladu a válek. Na jednom místě soustřeďuje to, co se doposud nacházelo roztroušené ve vlastivědných sbornících, zastrčené v kapitolách pozapomenutých knih, ale především nedovolil paměti, aby navždy zmizela – staví z velké části na práci s pamětníky a získal od nich i řadu unikátních fotografií.