Rodokmeny od mojedejiny.cz

Electra, animovaný velkofilm

Režisérka Daria Kashcheeva pokračuje ve svém úspěšném tažení. Potom, co se její předchozí film „Dcera“ stal možná nejoceňovanějším českým filmem, vyhrál v Annecy na nejvýznamnějším festivalu věnovaném animaci, byl nominován na Oscara a ministr kultury autorce nabídl české občanství, měl její nejnovější film „Electra“ na konci května premiéru na festivalu v Cannes.
PAVEL HORÁČEK
17. Červen 2023 - 10:02

Studentka katedry animované tvorby na FAMU po fenomenálním úspěchu „Dcery“ pojala svůj absolventský film velkolepě. Má sice 25 minut, ale náročností produkce se blíží spíše celovečernímu filmu. Ambiciózní je rozhodně i forma, těžko k něčemu přirovnatelná nejenom v české kinematografii. Jako by se Tarantino spojil se Švankmajerem. A spolu s loutkovou animací a pixilací (tj. animací herců) se na výsledném neobvyklém tvaru silně podílí vizuální stránka – „Electra“ pracuje s manekýnami v životní velikosti à la panenka Barbie.

Stejně jako v „Dceři“ je i „Electra“ zaměřená na ženskou hrdinku, která se vyrovnává se svými traumaty. Jestliže „Dcera“ byla o ne-porozumění s otcem, nyní je problémem jeho absence. Čímž se otevírá cesta k řadě souvisejících témat, jako jsou nefunkčnost vlastních partnerských vztahů, tlaky na fyzickou dokonalost, sebepoškozování a konflikt s matkou. Vše se ale vyjevuje formou vzpomínek a snů. Inspirace řeckou mytologií se provazuje s aktuálními problémy.

V této chvíli ještě nevíme, kolik cen a jaké si „Electra“ odnese, jisté ale je, že jde o pozoruhodné, pro světovou animaci zásadní dílo. Českou premiéru, bude mít „Electra“ v rámci karlovarského festivalu a následně se dostane do tuzemských kin v rámci pásma FAMU Four.