Rodokmeny od mojedejiny.cz

Festival Krumlov připomene hudbu i osudy Židů, chystá také Nevážnou klasiku

Dva mimořádné koncerty, které představí hudbu v netradičních souvislostech, chystá v tomto týdnu Festival Krumlov. Oba jsou založené na originálních nápadech: jeden připomene historický kontext, druhý představí klasiku zábavnou formou. Barbar připravil soutěž o dvě vstupenky na páteční koncert v Zámecké jízdárně.
Alena Binterová
01. Srpen 2023 - 09:36

Židovská hudba i vzpomínky na těžké období našich dějin budou znít v českokrumlovské synagoze ve středu 2. srpna. Festival Krumlov tam ve spolupráci se společností Paměť národa propojí hudbu židovských autorů se vzpomínkami lidí, kteří přežili holocaust. Před koncertem se v synagoze od 18 hodin uskuteční beseda s dokumentaristou Adamem Drdou nazvaná Tak si to pamatuju – Šoa ve vzpomínkách českých, moravských a slovenských Židů. „Před dvaceti lety ještě tito lidé chodívali do škol, měli veřejné přednášky, poskytovali rozhovory, vydávali svědectví – dnes už je však situace jiná, protože naživu zůstalo jen pár lidí s takovou zkušeností. Aniž bychom si to příliš uvědomovali, odchází s nimi i podstatná část naší historie,“ upozorňuje Adam Drda. Spolupracovníci Paměti národa zaznamenávají vzpomínky českých, moravských a slovenských Židů na roky 1938–1945, v Krumlově zazní hlavně výpovědi posledních přeživších, kteří odešli do Palestiny, resp. do Izraele. Nebudou chybět úryvky ze vzpomínek Ruth Hálové z Českého Krumlova, jednoho z „Wintonových dětí“, která se pak do města vrátila a dlouho o zdejší synagogu pečovala. Použity budou také vzpomínky cembalistky a pedagožky Zuzany Růžičkové-Kalabisové. Hudba jejího manžela Viktora Kalabise, který jí pomohl překonat trauma z Osvětimi, poté zazní na koncertě od 19:30. Špičkové dechové těleso Alinde Quintet zahraje hudbu českého židovského autora Pavla Haase, který zahynul v koncentračním táboře Osvětim. Divertimento připomene 100 let od narození skladatele Viktora Kalabise. Mladí hudebníci uvedou také Smyčcový kvartet Dmitrije Šostakoviče v úpravě pro dechového kvinteto, kterou mají jako jediný českou soubor v repertoáru, a téměř zapomenutý kvintet Jana Nováka Concertino.

V pátek 4. srpna se bude konat v Zámecké jízdárně koncert nazvaný NEvážná klasika, jehož cílem bude dokázat, že klasická hudba dokáže být přístupná všem a umí být i zábavná, překvapivá přístupná i laikům. Žertovnou pozvánku do světa klasické hudby pro děti i dospělé obstará pestrý program, v němž zazní sólové nástroje i různé předměty včetně psacího stroje. V rozverných pěveckých partech se představí sopranistka Martina MasarykováMonika Jägerová. Pozounista Michal Černý, tubista Milan Podolský a další sólisté společně se Severočeskou filharmonií Teplice pod taktovkou Petra Vronského představí klasická díla tak, jak je neznáme. Večerem bude provázet herec Jan Budař. Je to druhý z koncertů propojujících různé generace, pro který organizátoři připravili zvýhodněnou nabídku pod heslem „Vezměte babi a dědu (mamku, taťku i děti) na koncert“. Pokud tedy zájemci přivedou na koncert své blízké z mladší, nebo starší generace, mohou při nákupu vstupenek využít kód VEZMIBABI, čímž dostanou druhý lístek zdarma.

Časopis BARBAR daruje na tento koncert (4. 8. v Zámecké jízdárně) dvě vstupenky zdarma, pokud zájemci na našem facebooku správně odpoví na otázku: Kde se letos nachází Festivalová zóna, která je pro návštěvníky otevřená zdarma a nabízí jim výtvarné i sportovní workshopy, rozhovory s umělci, vzdělávací akce a multižánrové koncerty?