Rodokmeny od mojedejiny.cz

Hlavní město kultury

Česká republika bude v roce 2028 hostit prestižní titul Evropské hlavní město kultury. Utkat se o něj chtějí také České Budějovice spolu s Brnem, Libercem a Broumovem. O vítězi rozhodne mezinárodní porota příští rok. Titul EHMK je putovní, každý rok jej drží města ve dvou či více evropských státech. V roce 2028 to bude město z Francie a České republiky. Možná právě Budějovice!
Zdeňka Škopková
07. Listopad 2022 - 00:47

Česká republika bude v roce 2028 hostit prestižní titul Evropské hlavní město kultury. Utkat se o něj chtějí také České Budějovice spolu s Brnem, Libercem a Broumovem. O vítězi rozhodne mezinárodní porota příští rok.Titul EHMK je putovní, každý rok jej drží města ve dvou či více evropských státech. V roce 2028 to bude město z Francie a České republiky. Možná právě Budějovice!

„Máme solidní zázemí ve stabilních kulturních institucích i alternativní scéně. Zároveň ale máme na čem pracovat. Hodně věcí tu funguje tak napůl a ze setrvačnosti. Titul je impulzem ke změně. Za šest let se toho může hodně změnit. Město má nyní připravené projekty na rekonstrukci významných kulturních staveb a veřejných prostranství. My se chceme zaměřit hlavně na lidskou stránku, vytvořit systém podpory místních pořadatelů, umožnit jim profesionalizaci jejich práce, navázat nové tuzemské i zahraniční spolupráce. Více propojit kulturu, vzdělávání, sociální oblast, kreativní sektor, turismus. Takové změny pak přetrvají ještě dlouho po roce 2028,“ říká manažer kandidatury Lukáš Černý.

Město má za sebou již rok příprav, v jejichž rámci vznikla nová kulturní strategie. Podle té by se v příštích více než deseti letech mělo město rozvíjet a podporovat kulturu. Je to především plán na zlepšování kvality života v Českých Budějovicích a v Jihočeském kraji. Kreativní projekty v přihlášce na titul EHMK potom na strategii navazují a rozvíjejí ji dál.

Co by se ve městě mělo změnit? V čem může samotná kandidatura na EHMK pomoci, aby se tu žilo lépe? Právě to zjišťuje Kul.turistická kancelář, která od března do září putuje po všech částech města. Organizačním týmem se v každé čtvrti stávají místní obyvatelé, spolky nebo i školy a připravují si vlastní program pro sousedy z celého města. Budějčáci tak mají možnost se mezi sebou blíže poznat a bavit se o tom, co je pro ně důležité. Sledujte cestu za titulem na sítích a webu www.budejovice2028.eu, poslechněte si podcast Budějovice2028 nebo odebírejte newsletter.