Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Hračkárna!

Někteří si na něj přijdou hrát, jiní se na něm vrátí do dětských let a budou se snažit vzpomenout, jak se vlastně hraje. Nebo jen potěší koupí hračky své či cizí ratolesti. V Táboře se 12. listopadu koná další ročník jednodenního festivalu Hračkárna. Ten v prostorách společenského domu Střelnice nabídne nespočet hraček, her ale i kultury a zábavy pro děti i dospělé. Jak bude program festivalu vypadat, prozradily pořadatelky akce Petra Bradová a Barbora Růžičková.
David Peltán
04. Listopad 2016 - 12:35

Jak vás napadlo uspořádat festival hraček v Táboře? Není všude hraček víc než dost?
Každoročně jsem hledala hezké hračky pro své děti a vlastně mě nebavilo spoléhat na e-shopy a vzdálená hračkářství s českými i zahraničními hračkami z kvalitních materiálů. Napadlo mě, co takhle přivézt do Tábora pod jednu střechu výběr toho nejlepšího ze světa designových hraček a her a ještě připravit rodinám zajímavý den plný divadel, hraní, nových zážitků. Festival letos proběhne potřetí a ukazuje se, že mnoho rodičů již právě nechce jít cestou záplav hraček pochybné kvality. Snaží se vybírat věci pro své děti s větším rozmyslem a důrazem na výtvarné provedení. I prodejci se do Tábora rádi vrací a zdá se, že festival našel své místo v kalendáři pro všechny zúčastněné.


Jak bude tedy letošní ročník vypadat organizačně, co akce návštěvníkům nabídne a co je u vás v dramaturgii nového?
Brány otevíráme v 10 hodin ráno, festival je rozprostřený po celé budově Střelnice. Jarmark hraček – toybition, sídlí v celém velkém sále a mimo mnoho úžasných hraček zde najdete hernu, kde letos zajistí tvoření Janíček o.p.s. v duchu waldorfské pedagogiky, děti mohou vyzkoušet na velké dřevěné autodráze vlaky a auta chráněné dílny V růžovém sadu, několik tvořivých dílen i herních zastávek. Jako překvapení a novinku připravujeme volný prostor s mnoha nečekanými předměty k vyrábění, stavění i pracování. V malém sále začíná v 11 hodin Toyfest – doprovodný program, v restauraci se návštěvníci mohou po celý den posilnit i najíst. Vše potrvá do 18 hodin. Letos nově jsme akci pojaly také benefičně a část z každé prodané vstupenky darujeme Aple jižní Čechy, která se věnuje dětem s autismem a jejich rodinám.
 

Co konkrétně nabídne doprovodný program?
Letos zahájíme Studiem Damúza z Prahy v 11 hodin, odpoledne ve tři vyhlášené loutkové divadlo Karromato a na závěr tradičně promítáme Ozvěny Anifilmu, pásmo krátkých animovaných filmů pro děti.
 

Co za hračky na festivalu návštěvníci najdou? 
Petra: Netradičních a stylových hraček bude mnoho, máme už ověřené prodejce zahraničních hraček a her, letos nebude chybět žádná značka. Většinou jde o hračky papírové, dřevěné, z eko plastu, látky i plsti. Osobně mám ráda malé tvůrce, kteří vymysleli inspirováni třeba vlastními dětmi originální pomůcky a hračky. Letos se těším na hry a inspirační karty Lucie Ernestové nebo na české dřevěné odrážedlo Repello. V sále najdete i několik prodejců stylové módy pro nejmenší.
 

Předpokládám, že u vás lidé nenajdou hračky typu Gormit, Transformers, Pokémon a jiné. V čem jsou podle vás tyto hračky z hlediska hraní jiné než ty, které budou na festivalu k dostání?
Neznám tyto hračky, ale tuším, kam míříte. Zdá se mi, že stejně tak jako sebe zavalujeme chytrými telefony, dětem kupujeme chytré hračky. Často mluví, opakují slova, svítí, hrají, jezdí. Je to zbytečné a dětem krademe jejich vlastní fantazii a zatěžujeme je. Čím míň je věc, se kterou si dítě hraje konkrétní, tím víc her umožňuje. Klacek je hned meč, hned pistole, v zápětí třeba hůl, loď či autobus. Jiná stránka věci je, z čeho jsou hračky vyrobené a jak vypadají. Dřevěné, papírové, látkové či plstěné hračky s osobitou estetikou sice mohou v konkurenci s plastovými křiklavými, blikavými předměty působit méně atraktivně, ale je to přeci na nás dospělých, jaký svět hraček svým dětem ukážeme, a myslím, že všichni návštěvníci budou překvapení, jak bohatá je nabídka kvalitních hraček od hraček waldorfských, přes puzzle, šité hračky až k montessory hrám i pomůckám.
 

V čem bude festival jiný od ostatních prodejních akcí?
To je ta poslední esence, kterou do celé věci vkládáme. Máme to tak, že by nás pouze prodejní veletrh nebavil, hledat hračky a jejich výrobce či prodejce je velmi zajímavé a ten adrenalin, zda ti, podle nás dobří, budou chtít do Tábora přijet, mě osobně na festivalu baví. Baví nás také vybírat divadla a tvořit program, ale postupně se ukazuje, že to nejzábavnější je vymýšlet celý prostor tak, aby byl inspirativní, hravý i zajímavý. Pro každého dětského návštěvníka připravujeme hrací kartu, se kterou může v sále plnit jednoduché netradiční úkoly, hrací koutek má ambici vystoupit z běžné představy o hracích koutcích. Rádi bychom z festivalu vytvořily den, který vystoupí z šedi listopadových dnů a všichni zažijí něco hezkého.
 

Obstojí podle vás dnes běžná hračka před světem počítačů, mobilů a tabletů?
Myslím, že určitě ano. Předškolním dětem vlastně nic takového nemusíme dávat. Oni mají svůj svět, a když jim ho nebudeme počítači narušovat, vystačí si s hrami, které tvoří oni sami. Je škoda, že dnes rodiče učí na tabletech už i batolata, ta mají přeci zkoumat svět okolo, dotýkat se ho rukama, učit se od ostatních dětí, tohle nikdy nemůže technika nahradit. Vím, že ve světě dětí nuda v podstatě neexistuje.