Rodokmeny od mojedejiny.cz

Hrůza, kterou neuvidíte

Nekonečný proud slov fanatického vůdce sekty vrcholí vypitím jedu. Tisícovka věrných páchá hromadnou sebevraždu, největší v moderních světových dějinách. Pro milovníky morbidity jsou možná předchozí řádky lákavou pozvánkou na snímek Jana Bušty, oceněný na posledním jihlavském festivalu. Budějovický rodák, režisér Bušta, ale může leckoho svým filmem „á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN“ silně zaskočit.
PAVEL HORÁČEK
09. Květen 2023 - 16:14

Události z Jonestownu v jihoamerické Guyaně z roku 1978 dodnes zůstávají obestřené tajemstvím. A před internetovou dobou nebyly ani příliš známé. Nad množstvím zmařených životů každopádně zůstává rozum stát i dnes. Tím spíš, že dramatické okamžiky zachytila magnetofonová páska odhalující smýšlení sekty a hlavně jejího vůdce. Právě na jejím základě vznikl filmový experiment, v němž členy sekty představují děti a jejich vůdcem je mladík, který se před kamerou proměňuje ve své o sedm let starší já.

Pro Jana Buštu jde o dlouho chystaný a promýšlený projekt. Morbidní, děsivou událost záměrně odosobňuje. Dětem, které „hrají“ příslušníky sekty, dává digitální pásky přes oči. A ze skutečného místa hromadné sebevraždy vidíme v sedmasedmdesátiminutovém dokumentu pouze jedinou fotku. Janu Buštovi totiž nejde o laciné využití zvráceně atraktivního námětu. Do českých kin přináší svěží závan filmařské radikality i silnou a nepříjemně současnou výpověď o samozvaných vůdcích a jejich důvěřivých obětech.