Rodokmeny od mojedejiny.cz

Komiksový svět Davida Jana Žáka - Usagi Yojimbo

Dnes už mohu s čistým srdcem, rukama i nohama říct, že komiks japonskoamerického scenáristy a kreslíře Stana Sakaie „Usagi Yojimbo“ je mou láskou na celý život. Nemohu si pomoci, ale musím číst dál a dál nová dobrodružství tohoto potulného samuraje, rónina bez pána, držet mu palce a bavit se nad kreslenými panely jako malý kluk. Má láska trvá již skoro dvacet let!
13. Září 2023 - 15:55

Osamělý rónin Usagi Yojimbo se sněhobílou srstí a dlouhýma ušima dál putuje japonskou krajinou éry Edo a já se už po třicáté sedmé (a počtvrté v barvě) mohu podívat, kam ho jeho tlapky zanesou. Nový díl mé oblíbené komiksové série je tady a po perfektním „Návratu domů“ a „Válce tenguů“ jde o „Křižovatky“! Miyamoto Usagi a jeho nový společník Yukichi vyrážejí společně na cesty a pevně doufají, že všechny trable už mají za sebou. Osud jim však klade do cesty stále nové a nové překážky! V příběhu „Výkupné“ se setkají s pouliční umělkyní Kitsune a její mladičkou chráněnkou Kiyoko. Když místnímu šéfovi gangsterů zmizí kniha s důležitými informacemi, Usagimu netrvá dlouho přijít na to, kdo by v tom asi tak mohl mít prsty.

V příběhu „Křižovatky“ pak naši králičí samurajové narazí na skupinu poutníků, kteří se stali oběťmi přepadení. Usagi a Yukichi se na čas rozdělí, aby ztrestali zlo – narazí však na větší a podivnější komplikace, než čekali... Cenami ověnčený komiks nezklame kluky, táty a dědy ani věrné čtenářky po celém světě. U nás jeho příhody přináší komiksové nakladatelství CREW. Stan Sakai, který se narodil v Kjótu roku 1953, vyrůstal na Havajských ostrovech, aby se i s rodinou usadil v Kalifornii, navštívil Českou republiku v roce 2009 a setkal se tehdy se svými fanoušky, tedy nejen dospělými, ale i jejich dětmi. Pobesedoval s nimi i se svým překladatelem Ludovítem Platou a Viktorem Janišem, který celou dobu tlumočil. Sakai se ukázal být velmi příjemným člověkem se smyslem pro humor; velmi rád a zábavně totiž odpovídal i na ty nejvšetečnější dotazy svých čtenářů. Dvě stovky nadšenců si odneslo knihu s podpisem a já jsem hrdý, že jsem jedním z nich a že mou knihovnu zdobí výtisk s ručně nakresleným samurajem a autogramem tohoto skvělého člověka a umělce.