Rodokmeny od mojedejiny.cz

Komiksový svět Davida Jana Žáka - Velký vezír Iznougud je zpět

Nakladatelství Crew vydalo minulý rok komiks „Velký vezír Iznougud“, a to v edici „Mistrovská díla evropského komiksu“. A začátkem tohoto roku vyšla další kniha – „Velký vezír Iznougud je zpět“!
17. Červen 2023 - 00:18

 Jde o vtipné příběhy hlavního hrdiny, který se nesnaží o nic menšího než uskutečnit palácový převrat. Velkovezír Iznougud se chce stát kalifem místo stávajícího kalifa, jímž se sice nestane, ale to nevadí, neboť jeho kotrmelce a velikášství skvěle baví čtenáře v celé Evropě i o kus dál. Za výbornou zábavou nestojí nikdo menší než autorské duo Goscinny–Tabary. A Goscinnyho přece známe díky „Asterixovi“ a „Lucky Lukeovi“.

Ve druhé jízdě se vezír stále snaží všemožnými bláznivými až geniálními prostředky pomoci své maličkosti k ještě větší velikosti. Příběhy jsou dostatečně šílené až bizarní, plné fórků, skečů, slovních hříček a ptákovin, takže čtenáře neunaví a nenudí. Jedná se o chytře vystavěné anekdoty, v nichž můžeme nalézt aluze na již zmíněného „Asterixe“ v místech, kde se hovoří o Římanech. Ne náhodou získal Richard Podaný za překlad „Velkého vezíra“ Zlatou stuhu v kategorii překlad komiksu. Díky jeho překladatelské práci si můžeme vychutnat hlášky, které by nám v doslovném znění nic moc neřekly, tedy pokud nejsme rodilými mluvčími.

Goscinny dokazuje svůj scenáristický um a Tabery zase dokazuje, že je úžasným kreslířem, který si umí dělat srandu nejen ze svých postav, ale i ze sebe, neboť sám sebe osobně vtělil do postavy Tahbárího Al-Retardího a ten čtenáře humornými průpovídkami poučí, že být kreslířem není žádná výhra. Kresba je plná karikatur a vyhrocené mimiky. „Návrat velkého vezíra Iznouguda“ se povedl na výbornou.