Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Krumlov rozsvítily ilustrace Jindry Čapka

Svět fantazie Jindry Čapka, mezinárodně uznávaného výtvarníka žijícího v Českém Krumlově, je útulný, veselý a plný drobných i velkých radostí. Ne nadarmo si návštěvník této výstavy, která zaplnila velkou část areálu českokrumlovských Klášterů, může k prohlídce zapůjčit lupu.
Alena Binterová, Foto: Milan Havlík
24. Únor 2022 - 11:13

Ilustrace knížek určených hlavně dětem, ale nejen jim, jsou propracované do detailu a pozorného diváka odmění i humorem a originálními souvislostmi. Potká třeba rozesmátou opici, která si osedlala psa, nebo na obrázku k chystané knize o Pinocchiovi pozná houslového virtuosa Paganiniho, jak hraje na scéně s kulisami z barokního divadla krumlovského zámku. Tvůrci výstavy proto připravili i hru pro děti, jež hledají vybrané detaily, a také dlouhý stůl pro vlastní malování. Čili skvělý tip i pro adventní a vánoční čas, který si ostatně bez knížek neumíme představit.

Knížka nikdy nezmizí, tím jsem si jistý, protože je to dokonalý předmět – věc, která dosáhla svého vrcholu. Vůbec nemám strach, že by neobstála v konkurenci elektronických médií, včetně čteček. Porovnal bych to třeba s houslemi – už byl sice vynalezen syntezátor, který dokáže napodobit i zvuk houslí, ale lidé stejně chtějí poslouchat klasické housle a učit se na ně hrát. Nebo třeba jezdit na koni, byť už máme auta a motorky. Není to tak, že vše staré musí zmizet kvůli tomu, že přijde něco nového – jsou zkrátka věci, které mají určitou formu, a ta velmi dobře funguje. Já mám schované i knížky z dětství,“ říká muž, který patří mezi nejlepší evropské ilustrátory dětských knih.

Doma i v zahraničí ozdobil více než 70 knížek, které vyšly v 25 světových jazycích na čtyřech kontinentech. Spolupracoval s mnoha významnými spisovateli a získal bezpočet národních i mezinárodních cen. Své originály vystavoval po celém světě, například v Curychu, Madridu, Benátkách, Římě, New Yorku či Tokiu. Kromě obrázků napsal dokonce i text vánoční knihy, kterou v roce 1984 vydal Bohem Press v Curychu. Tehdy v němčině, protože tento jazyk denně používal. Když pak u nás tato kniha po revoluci vyšla česky pod názvem Děťátko se narodilo, složil překladatelce Olze Krejčové velkou poklonu. (...)

 

... CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ZIMNÍM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

 

Svět fantazie na ploše o rozloze 500 čtverečních metrů je nejrozsáhlejší výstavou, kterou dosud Jindra Čapek měl. Ze svého ateliéru Na zámeckých schodech na ni dorazí za pár minut. Velkým zážitkem jsou komentované prohlídky, v nichž autor odkrývá různé souvislosti – třeba detaily nosorožce od Albrechta Dürera či tajemství tváře Orfea hrajícího na loutnu, jehož obraz bude součástí velkých nástěnných maleb chystaných pro zámek v Kestřanech u Písku. Pokud s ním půjdete, zeptejte se ho třeba na to, proč tam zobrazil přesně 53 zvířat.

Výstava by měla trvat do 1. května. Více na: https://www.klasteryck.cz/cz/svet-fantazie-jindry-capka/.

Zimní číslo časopisu Barbar v prodeji na alza.cz!

Předplatné můžete zakoupit na send.cz