Rodokmeny od mojedejiny.cz

Léto v Trhových Svinech: Lednická, Svěcený i Hácha

Literatura, historie, turistika… Na letošní kulturní léto v Trhových Svinech na Českobudějovicku si rezervujte ideálně celou dovolenou. Do města přijíždějí přední čeští spisovatelé, odehraje se tu konference věnovaná Emilu Háchovi, na programu je vystoupení Jaroslava Svěceného, festival dechové hudby i vycházky za mordy za časů Rakouska-Uherska.
Petra Vicková
06. Červen 2022 - 07:31

Pět dní, pět autorů. Trhové Sviny budou i letos v létě na jeden týden centrem české literatury. Na jih Čech přijede jedna z nejrespektovanějších autorek současnosti Karin Lednická, která ohromila románovou kronikou „Šikmý kostel“. Čtenáři nešetří superlativy: v recenzích její knihy řadí k nejlepším románům posledního desetiletí. Lednická v nich mapuje dvacáté století v oblasti, jejíž historie je zahalená dýmem továrních komínů a pohřbená pod tunami uhlí – pátrá po osudech na pomezí Česka a Polska.

Nepřijíždí sama. Trhové Sviny má v diáři v týdnu od 25. do 29. července Aleš Palán, publicista a spisovatel. V posledních letech se věnuje rozhovorům s lidmi, kteří nebývají často v hledáčku novinářů – například šumavským samotářům. Za sérii knižních rozhovorů s názvem „Jako v nebi, jenže jinak“, získal prestižní ocenění Magnesia Litera. Ceny za nejlepší detektivky sbírá Jiří Březina – spisovatel z Českých Budějovic nedávno vydal román „Mizení“, v němž se dotýká rasové nenávisti a obchodu s lidmi.

Svinenskému čtení tentokrát budou vládnout ženy: v pětici autorů jsou zastoupeny třemi jmény. Vedle Karin Lednické bude v Trhových Svinech číst a besedovat Jana Poncarová, držitelka České knihy za román „Eugenie: Příběh české hoteliérky“, a Petra Klabouchová, spisovatelka na cestách mezi Českem, Itálií a USA, která před Vánocemi dobyla knižní pulty románem „Prameny Vltavy“. Letošní Svinenské čtení navazuje na úspěšný loňský ročník, kdy do města zavítala Alena Mornštajnová, Petr Stančík nebo Jiří Hájíček.

 

SVĚCENÝ A VALDAUF

Trhové Sviny dlouhodobě dokazují, že k sobě dokáží přitáhnout zajímavá jména. Řadu let se sem vrací také Jaroslav Svěcený: hudební virtuos a uznávaný znalec historie i stavby houslí. Perlu jihočeské gotiky – chrám Nanebevzetí Panny Marie, rozezní tentokrát 24. července. Svěcený sivytvořil publikum, které se pravidelně vrací, současně ale přitahuje pozornost celých jižních Čech: potkává se tu hudební mistrovství s atmosférou nočního kostela. Poutní kostel Nejsvětější Trojice zase zaplní hubou Štěpán Rak se synem Matějem. Nové skladby tam představí 12. srpna od 18 hodin.

Trochu jiné hudební vyžití nabízí festival Karel Valdauf 2022. Město opanuje ve dnech od 19. do 21. srpna. Festival cílí na celé rodiny – Valdauf už dávno není jen symbolem dechovky, ale také rocku nebo metalu. Do Svinů přijedou Kumpánovi muzikanti, Mistříňanka, Babouci, Podhorankanebo Jižani.Součástí je bohatý doprovodný program.

 

KONFERENCE O HÁCHOVI

Přesně sto padesát let uplyne v tomto roce od narození jihočeského prezidenta Emila Háchy, nejvýznamnějšího svinenského rodáka. Město si ho připomene konferencí. Koná se ve středu 15. června a o den dříve ji zahájí divadelní představení s názvem „Emil čili O Háchovi“.

Emil Hácha ve svinenské paměti. Hácha školák: premiant, nebo uličník? Zásluhy i sporné momenty v životě Emila Háchy. To jsou jen některé z přednášek, které rozproudí diskusi o osobnosti a odkazu českého právníka a politika.

Trhové Sviny se hrdě hlásí k Háchovu odkazu, účastní se pietních akcí a podporují publikace, které přispívají k jeho rehabilitaci a odstraňování nánosů komunistické propagandy. Jedním z momentů, jež mají otevírat debatu, je letošní konference. Sejdou se na ní přední odborníci na osobnost Emila Háchy, promluví tu předseda Společnosti JUDr. Emila Háchy Josef Tomeš, ředitel svinenského gymnázia František Slípka nebo Helena Benešová, autorka háchovské výstavy ve zdejším kulturním a informačním centru. Vystoupí také archivář Jiří Cukr nebo publicista Radek Gális, který zacelil bílé místo v řadě prezidentských poštovních známek.

Jak jsme již uvedli, město Trhové Sviny pozvalo také pražské Divadlo 21, které 14. června sehraje představení „Emil čili O Háchovi“. Autor scénáře Tomáš Jarkovský na konferenci zmíní, co o sobě říká divadelní prezident a jak vzdálený je skutečnému předobrazu.

 

DĚSIVÉ PŘÍBĚHY

Odvrácenou tvář poklidného města představí komentované procházky, které připravil historik a spisovatel Jan Štifter. Kde se ve Svinech vraždilo, loupilo a přepadávalo, jaké adresy se objevují v zápiscích četníků? Nahlédnout do rukopisu knihy o svinenských aférách můžete na pěti výletech. Štifter, jenž v letošním roce vydává publikaci o skandálech v Trhových Svinech na přelomu 19. a 20. století, vás provede městem a ukáže, kde bydleli lidé, o kterých se psalo na stránkách černé kroniky. Zažijte Trhové Sviny jinak – vydejte se na cestu, která není v žádných turistických průvodcích. Procházka může být inspirací pro delší turistický okruh: v loňském roce město vytyčilo čtrnáctikilometrovou trasu s názvem Trhové Sviny zbožné i hříšné, která vede přes osady Pěčín, Hrádek a Rejta.

Pořadatelem akcí je Kulturní a informační centrum v Trhových Svinech. Podrobnosti lze získat na telefonním čísle 386 301 488.

 

 

BOX

Hříšní lidé města Trhové Sviny: vycházky

Sobota 25. 6. od 14 hodin

Středa 13. 7. od 18 hodin

Sobota 6. 8. od 14 hodin

Pátek 26. 8. od 20.30 hodin (noční vycházka)

Sobota 8. 10. od 14 hodin

Start je vždy před kostelem v Trhových Svinech

 

Svinenské čtení

Pondělí 25. 7. (stará fara): Aleš Palán

Úterý 26. 7. (u Velkého rybníka): Jiří Březina

Středa 27. 7. (Buškův hamr): Jana Poncarová

Čtvrtek 28. 7. (kostel Nejsvětější Trojice): Karin Lednická

Pátek 29. 7. (u kostela Nanebevzetí Panny Marie): Petra Klabouchová

Začátek vždy v 18 hodin

 

Léto na Buškově hamru

2. 7.: Koncert KredenCZ

17. 7.: Nezmaři

13. 8.: Kovářský den

 

Kostely

Během prázdnin jsou přístupné oba svinenské kostely. Gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie je otevřený denně vyjma neděle od 10 do 17 hodin.Poutní kostel Nejsvětější Trojice zve k návštěvě denně kromě pondělí.