Rodokmeny od mojedejiny.cz

Památkáři připomenou Santiniho odkaz

S jarem ožívají hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu. Ten každou sezonu obohacuje novinkami, ale nezapomíná ani na osvědčené akce. Patří k nim velikonoční programy a oblíbené výstavy květin v Třeboni a na Kratochvíli, které vždy vábí stovky návštěvníků.
akl
05. Duben 2023 - 06:16

Velké téma letošního roku zve k objevování odkazu geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne 300 let. Připomenou to hlavně kláštery Kladruby u Stříbra a Plasy v Plzeňském kraji. Nové prohlídkové okruhy v Kladrubech představí všední život mnichů v barokním benediktinském klášteře, včetně stanovišť o měření času, astronomii a kartografii, knihvazačství či pěstování bylin. Druhý okruh tam přiblíží evropsky proslulý rod Windischgrätzů, kteří vlastnili areál zrušeného kláštera v letech 1825 až 1945. Návštěvníci uvidí i původní interiér knížecí knihovny z 1. poloviny 20. století s jejími 25 tisíci svazky. Volně přístupná bude expozice věnovaná někdejšímu knížecímu pivovaru – jeho zbytky nečekaně odkryli archeologové při průzkumu v konventu. Výročí Santiniho, jehož rukopis nese přestavba klášterního kostela ve stylu barokní gotiky, připomene v Kladrubech od 24. června výstava skupiny výtvarníků nazvaná Ma*Donna (Má Paní). Inspirovala je Madona kladrubského kláštera, genius loci a nadčasová Santiniho architektura. Léto nabídne noční prohlídky jak kláštera v Kladrubech, tak v Plasech, jehož podobu Santini rovněž zásadně ovlivnil. Připomene to i mezinárodní projekt Plaská cisterciácká krajina, což je část stezky, jež spojuje tyto kláštery napříč Evropou. Na konci července bude v Plasech zpřístupněn nový prohlídkový okruh Zámek Metternichů, který přiblíží významný rod, jeho působení v západních Čechách i dějiny kláštera od jeho zrušení josefínskými reformami až do 1. poloviny 20. století.

Sérii mnoha různorodých akcí v památkách odstartují Velikonoce: nesmí chybět vtipná výstava Splašená vejce na zámku v Jindřichově Hradci, k níž nově přibude tradice obnovená po 240 letech – podávání sladké kaše spjaté s legendou o bílé paní. Jedná se o jeden z nejstarších dokumentovaných zvyků u nás. Nové Hrady nabídnou speciální prohlídky Od masopustu do Velikonoc, svátky jara připomenou také Dačice, Červená Lhota, Švihov, Selský dvůr v Plzni-Bolevci a další. Zámek Kozel otevře multimediální výstavu Rudolf II. ožívá, která poodhalí různá tajemství panovníkova života. Velmi populární bývají květinové výstavy: zámek Třeboň představí od 7. do 16. dubna téma Amaryllis a voda a Kratochvíli ozdobí květinové aranže v druhé polovině května. Chystají tam i večerní prohlídky a výstavu malířky Jany Holcové.