Rodokmeny od mojedejiny.cz

Permakultura je společný růst, v němž má každý svůj důležitý úkol

České Budějovice se staly Evropským hlavním městem kultury (EHMK) pro rok 2028. Koncem června ve finále porazily východočeský Broumov – mezinárodní komisi zaujala vize (PERMA)KULTURY, která klade důraz na trvalou udržitelnost a zlepšení kvality života obyvatel prostřednictvím umění. „Už v příštích letech budeme postupně spouštět projekty, které obohatí naše město i kraj,“ říká Anna Hořejší, kreativní ředitelka kandidatury Budějovic na EHMK.
aLENA BINTEROVÁ, FOTO: MILAN HAVLÍK
04. Říjen 2023 - 06:42

Ráda začnu gratulací vám i lidem kolem vás. Věřili jste, že titul získáte?

Děkujeme. Věřili – asi ano, to je to správné slovo. Když mezinárodní komise poslala do finále České Budějovice a Broumov, vnímala jsem tu volbu trochu jako rozhodování mezi městy v úplně jiných váhových kategoriích. Naše naděje to posílilo, ale napjatí jsme byli až do poslední chvíle, protože obě města představila velký potenciál. Projekt Broumova se nám moc líbil a máme i nadále společné plány. Na rozdíl od situace v našem městě a kraji je navíc na Broumovsku situace jiná – kultura je tam dlouhodobě vnímaná jako rozvojový nástroj regionu, takže věřím, že se jejich projekt může naplnit i bez získání titulu EHMK. Zaslouží si to!

Vyhlašování výsledků 30. června, které se konalo v Praze, jste sledovali v televizi v Rabenštejnské věži, kam jste pozvali i veřejnost. Po vítězství jste chválila úžasnou energii mnoha lidí… Jak jste se cítila?

Byla to hlavně šílená úleva a radost, že se nám všechno povedlo dotáhnout až k vítězství. Proces kandidatury nastartoval obrovskou energii a podařilo se během něho propojit spoustu zajímavých subjektů, které předtím vůbec nespolupracovaly. Už jen toto považujeme za úspěch a přínos. Povedlo se nám do naší vize vtáhnout tolik lidí, tolik různorodých partnerů z mnoha sfér veřejného života! A za všechny, kteří se do přípravy zapojili, jsem ve finále cítila velkou zodpovědnost. Sama totiž pocházím z kulturní sféry a vím, že kultura vlastně nikdy nebyla v jižních Čechách politickou prioritou. Obvykle je bohužel braná jako něco, na čem se dá ušetřit nejvíc. Mnoho evropských zemí to vnímá jinak – máme osobní zkušenosti například z Francie, kde je titul EHMK natolik prestižní, že o něj města usilují dlouhé roky, dokonce opakovaně. Budeme se proto snažit dokázat, že kultura a umění jsou mnohem víc než jenom relax a zábava pro volný čas, jak u nás bývají často chápané. Mají totiž významný přínos pro ekonomiku města i kraje. A jižní Čechy jsou k tomu jako stvořené.

Která profese z vás mluví?

Vystudovala jsem divadelní produkci na pražské DAMU, podílela jsem se na nezávislých hudebních a divadelních projektech, byla jsem součástí týmu Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru. Poté jsem nastoupila do kanceláře Kreativní Evropa, což je program Evropské unie na podporu kulturních a kreativních odvětví. V každé členské zemi Evropské unie má Kreativní Evropa svou kancelář, která funguje jako zprostředkovatel informací o grantových žádostech, nabízí poradenství a osvětu, šíří evropské trendy a podobně. Pracovala jsem pro českou pobočku programu Kultura, takže jsem mimo jiné dělala i osvětu na téma EHMK a vysvětlovala, co může získání tohoto titulu přinést konkrétnímu městu. Díky tomu jsem o podmínkách kandidatury hodně věděla a teď jsem vlastně jen přešla na druhou stranu… Myslím si, že je to velmi silný nástroj, ovšem může být snadno zneužitý. Je totiž cestou ke zdrojům financování, což samo o sobě není špatná motivace, ale nesmí být jediná. Proto jsem vlastně k tomuto formátu pořád poměrně kritická.

K ekonomickému přínosu pro město se ještě dostaneme, to samozřejmě lidi zajímá nejvíc. Ale bude to běh na delší trať. Předtím se chci zeptat, kdo vlastně přišel s nápadem, aby se České Budějovice vůbec ucházely o kandidaturu.

Impulz vzešel z českobudějovické radnice ve chvíli, kdy bylo jasné, že na rok 2028 dostane tuto šanci opět Česká republika. Města v Evropské unii se totiž střídají v rozmezí asi třinácti až patnácti let. Naposledy byla v tuzemsku nositelem titulu EHMK Plzeň v roce 2015 a předtím Praha roku 2000. V roce 2028 tedy přijde opět na řadu město z České republiky plus jedno z Francie, tam bude finále v prosinci. Plus tentokrát to bude ještě pestřejší, protože přibude navíc i město ze země mimo EU. Do užšího výběru postoupily Budva v Černé Hoře a Skopje v Severní Makedonii. 

(...)

 

 

... CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V PODZIMNÍM VYDÁNÍ ČASOPISU BARBAR

 

Předplatné můžete zakoupit na send.cz