Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Podoby nitra Ivany Brázdové

Vypadalo to, že její život půjde úplně jiným směrem. Budějovická malířka Ivana Brázdová vystudovala ekonomickou školu a v oboru zůstala dlouhých dvanáct let. Ale vnitřní pnutí bylo pořád silnější. Zlom přišel v roce 2017, tehdy se začala naplno věnovat malování.
07. Květen 2021 - 16:23

Její tvorba je rozmanitá, zároveň charakteristická sytými odstíny barev, které jsou jejich hlavní dominantou. Navozují atmosféru, rozpoložení nebo emoci, barvy rezonují v obrazech.

Nevyhraněný styl a motiv zobrazují různá rozpoložení autorčina nitra, které se snaží přenést do svých děl.  Některé obrazy, téměř srovnatelné s fotografií, bez znatelných tahů štětcem, jsou v očividném kontrastu s obrazy, které jsou spíše impresionistické. I tato rozporuplnost charakterizuje její tvorbu. Používá olejové i akrylové barvy. V abstrakcích si pohrává s mixováním těchto médií a zároveň vytváří světelné efekty za použití metalických sprejů.

Prostřednictvím aktů poukazuje na ženskou energii a smyslnost. Západ slunce, loďka na moři nebo barvitá krajina působí na nitro pozorovatele obrazu, navozují harmonii a spojení se zobrazovaným místem.  „V abstraktní tvorbě se zaměřuji především na nápad a téma prezentující daný obraz, který vždy pochopíte z jeho názvu. Jako například motivy z východních filozofií, vesmírné série, siločáry,“ naznačuje Ivana Brázdová. Zdobení zlatými pigmenty vytváří dynamický, jindy spíše snový efekt, což se začíná stávat nedílnou součástí abstraktních děl.

 

V květnu a červnu bude probíhat výstava obrazů v galerii obchodního centra Sykora Home v Praze.

Ukázky obrazů: Sensualart.cz

Instagram s.e.n.s.u.a.l. art (@art_ivana_brazdova)