Rodokmeny od mojedejiny.cz

Srdce bijí pro Slavii: akce upozorní na ohrožení českobudějovické kulturní památky, KD Slavie České Budějovice

"Pojďme společně vyjádřit vztah k budově, která je součástí Budějovic už přes 150 let," zvou k účasti na třídenní kulturní akci, která se bude konat od 20. do 22. dubna v KD Slavie v Českých Budějovicích, její pořadatelé.
TZ
16. Duben 2023 - 12:18

Akci organizuje tým pracovníků z oblasti kultury pod vedením petičního výboru Zachraňme KD Slavie v Českých Budějovicích s unikátní tělocvičnou! V rámci akce, která má upozornit na ohrožení historických a architektonických kvalit kulturního domu Slavie, se budou konat dopolední workshopy pro školy, komentované prohlídky pro veřejnost i výstava fotografií z rodinných sbírek. Akce bude zakončena sobotním koncertem Pavlíny Jíšové, Jitky Charvátové, kapely Třetí míza a dalších. Vstupné je zdarma.

PROGRAM:

Čtvrtek 20. 4. 2023

9.00–14.00 vzdělávací programy pro školy Cesta do srdce Slavie

16.30 komentovaná prohlídka pro veřejnost (sraz před hlavním vchodem do Slavie)

 

Pátek 21. 4. 2023

9.00–14.00 vzdělávací programy pro školy Cesta do srdce Slavie

16.30 komentovaná prohlídka pro veřejnost (sraz před hlavním vchodem do Slavie)

 

Sobota 22. 4. 2023 – letní scéna

15.00 koncert + výstava + výtvarné dílny pro děti

Pavlína Jíšová

Marotha & Tomáš Vávra – Vávrovanka

Jitka Charvátová akustic

Třetí míza

Deep Purple South Bohemia revival

 

Pořadatelé vyzývají veřejnost: "Přineste své fotografie Slavie do Slavie! Ve čtvrtek a pátek v odpoledních hodinách budou organizátoři akce sbírat fotografie exteriéru i interiéru objektu z rodinných alb. Donesené snímky budou na místě naskenovány a poslední den, tedy v sobotu 22. 4. 2023, budou jejich kopie vystaveny." Účastníci akce budou mít také možnost pro Slavii zanechat vzkaz, lístek se vzpomínkou, sdělením či poselstvím. Podobné vzkazy již mnoho účastníků elektronické petice připisuje ke svému podpisu jako komentář.

 

Slavie vznikla jako spolkový dům a se svou společenskou, osvětovou, zábavní i restaurační funkcí patří k nejstarším víceúčelovým stavbám u nás. Kulturní památka postavená podle návrhu architekta Ignáce Ullmanna na počátku 70. let 19. století má být podle navrženého projektu ubourána a doplněna prosklenou přístavbou. Zmizet má nejreprezentativnější prostor budovy, tedy společenský sál v patře a také původní tělocvična v přízemí, která je podle historika architektury Rostislava Šváchy „vzácnou památkou sportovní architektury“. Jedná se o nejstarší jihočeskou tělocvičnu a první tělocvičnu integrovanou do víceúčelové budovy. Výjimečná je i z pohledu konstrukčního. Má nejrozsáhlejší trámový strop v jižních Čechách.

 

Pořadatelé uvádí následující:

"Problémem chystané adaptace je dle pořadatelů akce nesprávné zadání soutěže, ve které nebyla dostatečně ošetřena kulturněhistorická hodnota objektu a ochrana cenných prvků. Soutěž na revitalizaci objektu navíc proběhla v době covidové pandemie téměř bez povšimnutí veřejnosti, a to včetně odborné. I zástupci města si nyní uvědomují, že historická budova bude přestavbou, jejíž cena je odhadována na více než půl miliardy korun, znehodnocena. (Viz vyjádření Petra Maroše, náměstka primátorky Českých Budějovic pro MF DNES ze 6. 4. 2023: „O poškození historické hodnoty stavby víme a samozřejmě nás to mrzí. Nicméně projekt vzešel z architektonického dialogu a získal všechna potřebná povolení.“)

Tvrzení, že se dostavbou dokončí původní Ullmannovy plány, je nepodložená. Za zachování budovy se postavila jak široká veřejnost, tak odborníci. Výzvu k zastavení připravované devastace Slavie adresoval současnému vedení města například Klub Za starou Prahu, Sdružení pro stavebněhistorický průzkum a tiskovou zprávu vydal také Český národní komitét Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS). Jedná se o první kauzu v historii okresu, v níž se tato organizace, která je hlavním poradním orgánem UNESCO, angažuje.

K plánované takzvané revitalizaci objektu se vyjádřili i další odborníci. Zdeněk Lukeš, historik architektury, nám poskytl následující stanovisko: „Domnívám se, že celý soutěžní dialog na adaptaci Ullmannovy budovy byl špatně připraven, nebyla vzata v úvahu mimořádná kvalita této stavby i její prostorová koncepce. Připravovaný zásah objekt nenávratně poškodí.“

Michael Rykl, odborník na stavebněhistorické průzkumy z ČVUT, petici podepsal s komentářem: „Jako odborník průzkumu a výzkumu historické architektury nemohu nečinně přihlížet nesmyslné a zarputilé do sebe zahleděné devastační přestavbě.“

 

Znění petice za záchranu původních hodnot Slavie, kterou od začátku dubna jen v elektronické podobě podepsalo již více než 700 osob, je k dispozici ZDE. Petici v tištěné podobě je možné podepsat do 21. 4. 2023 např. v Galerii Na dvorku, Hroznová 8, České Budějovice. Možnost připojit k výzvě svůj podpis bude samozřejmě i v rámci akce přímo v budově Slavie.