Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Svět komiksu s Davidem Janem Žákem: Měsíční tvář

Nedávným vydavatelským činem Nakladatelství CREW v edici Mistrovských děl evropského komiksu je světově proslulá sága Měsíční tvář, vycházející ve frankofonním světě mezi lety 1992–2004.
David Jan Žák
21. Březen 2022 - 15:55

Propojil se v ní silný, mystikou prodchnutý příběh Alejandra Jodorowského s úžasnou snovou kresbou Françoise Boucqa. Pětidílná postkatastrofická sága, odehrávající se na ostrově Damanuestra, jemuž vládne po katastrofě tyran Lazo a jeho šílená manželka, se tak předkládá českému čtenáři vůbec poprvé v jedné jediné knize.

Ocitneme se na ostrově, kde obyvatele ohrožuje nejen diktátor se svou tajnou policií, ale i všeničící vlny tsunami. Jak se však brzy ukáže, existuje mladík, kterému moře neublíží, co víc! Ono ho poslouchá. Je ovšem němý, nebojí se ani vln, ani mučení, natož smrti. Říká se mu Měsíční tvář, protože jde o prosťáčka s bezvýrazným obličejem. Diktátor ho chce nejdříve zajmout, aby se zmocnil jeho schopností a odhalil ono tajemství. Rozpoutá tím řetězec událostí, které budou mnohem ničivější než samotné tsunami. Vše dojde tak daleko, že diktátor nařídí fyzickou likvidaci Měsíční tváře. Je nutné nakonec znovu vybudovat dávno rozbořený chrám, spojit síly všech, kdo stojí proti diktátorovi, propojit všechny živly a v neposlední řadě proměnit poušť v rajskou zahradu. Nic víc, nic míň. A Měsíční tvář jen tančí a usmívá se, ať už se s ním a okolo něho děje cokoli.

Autoři tím nastolují celkem zásadní otázku, jestli má jedinec šanci proti zvrhlé mašinérii totalitní moci a jestli je možné, aby se člověk propojil s přírodními silami a tvořil s nimi jednotu. Odpověď vytane snad každému z nás díky biblickému výroku o blahoslavených chudých duchem, jejichž je království nebeské.