Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Umění ve městě: CITY a poCITY

Pětadvacet nových instalací přináší do Českých Budějovic 14. ročník festivalu Umění ve městě, který se snaží oživit veřejný prostor v jiných souvislostech. Zapojila se i města Hluboká nad Vltavou, Lipno nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí, letos nově organizátory oslovili také zástupci Vodňan a Volyně.
Alena Binterová
10. Září 2021 - 15:31

„Aby měl náš festival ucelený koncept, vybíráme vždy téma daného ročníku. Loni to byla voda, letos jsme se zaměřili na emoce – pocity, které město vzbuzuje. Je v tom i hříčka se slovy MĚSTO/CITY a POCITY. Instalace jsou samozřejmě různorodé, protože se objeví v různých prostředích, ale vnitřně je něco spojuje,“ říká českobudějovický sochař a kurátor Michal Trpák, který akci založil a podařilo se mu dostat ji do povědomí mnoha výtvarníků z celé republiky. I díky tomu je i nabídka zase velmi pestrá – účastní se celkem 26 autorů, mnozí opakovaně. V centrech měst, v parcích, ale i v tak zvláštním místě, jako je smuteční síň na volyňském hřbitově Malsička, potkají lidé nové podněty, které je možná přimějí vnímat známé kouty novýma očima.

Některé sochy jsou v netradičních polohách, například zavěšené ve vzduchu, jako instalace Print Tree od Ondřeje Olivy na Zlatém mostě nebo Upside Down Veroniky Psotkové na mostě u Meteoru v Českých Budějovicích. Nápaditou variantu výkladu pojmu Disconnected představí výtvarník a muzikant Michal Cais na Lannově třídě. Trpaslíci v Trpafontáně od Evy Roušky těší chodce u Mlýnské stoky poblíž Rabenštejnské věže, kde je srdce festivalu a konají se tam i koncerty a další doprovodné programy. Uvnitř skrývá autorskou výstavu Michala Škapy, který se dlouhodobě věnuje tématu měst a jejich chaosu: pro galerii R2020 připravil výběr nazvaný Ztraceno v překladu.

Slepé rameno zabydlel Virus od Michala Trpáka, což je velká koule tvořená prstýnky z potrubí a obložená barevným sklem, jehož světelné efekty pulzují, pronikají do okolí a neustále se mění. Velké tajemství v sobě nese rovněž nepřehlédnutelná socha v zahradě před zámkem Hluboká, kde jsou návštěvníci svědky přistání obrovského Asteroidu od Michala Gabriela. Přímo na míru vznikly muraly – malby na stěnách českobudějovické sportovní haly od Michala Škapy a Štěpána Molína, stejně jako reliéf s názvem České Miami v Marině Lipno.

Ve Veselí nad Lužnicí kvete industriální Orchidea Lukáše Raise a instalace Flower Power, za vidění stojí také Další zlomek z modrého světla. Poprvé se letos do projektu zapojila města Volyně s autorskou výstavou Antonína Kašpara na hřbitově a také Vodňany, pro něž připravila Ellen Jilemnická fontánu. Festival trvá do konce září, podrobněji na www.umenivemeste.cz.