Rodokmeny od mojedejiny.cz

Vyhrajte dvě vstupenky do Českého Krumlova na balet Egon Schiele – Autoportrét

Až do neděle 13. srpna uvádí Jihočeské divadlo před Otáčivým hledištěm v českokrumlovské zámecké zahradě moderní balet Egon Schiele – Autoportrét. Ústředním tématem je tvorba a život expresionistického génia Egona Schieleho, rakouského malíře, který žil krátkou dobu v Českém Krumlově a ztvárnil toto město na svých světoznámých obrazech.
Alena Binterová, foto: Pavel Hejný
08. Srpen 2023 - 09:14

Publikum čeká cesta do světa za zrcadlem v tanečním projektu kombinujícím zvuk, světlo, scénu a pohyb. Inscenace je inspirovaná detaily z kreseb, obrazů, básní, dopisů i života tohoto kontroverzního umělce. Přestože ho dnes vnímáme jako jednoho ze tří předních představitelů expresionismu společně s Gustavem Klimtem a Oskarem Kokoschkou, jeho dílo dosáhlo patřičného ocenění až dlouhá desetiletí po jeho smrti.

Je to jediná premiéra v letošní sezoně na otáčku. Jihočeské divadlo ji hraje denně až do 13. srpna a výherce barbarských vstupenek si bude moci vybrat, který termín se mu nejvíc hodí. Hlavními tvůrci představení jsou režisérské duo SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) a choreograf Jan Kodet. Do magického příběhu plného symbolů a detailů se diváci snáze vcítí, když se půl hodiny před představením zúčastní setkání s tvůrci u Kaskádové fontány, kde se dozvědí více informací o inscenaci a jejím vzniku.

V širším kontextu se s dílem Egona Schieleho mohou zájemci seznámit při návštěvě českokrumlovské galerie Egon Schiele Art Centrum, kde je stálá expozice provede životem a dílem tohoto expresionistického umělce. Se vstupenkou na představení Egon Schiele – Autoportrét získají 50% slevu na vstup do galerie. Návštěva výstavy jim naopak zajistí slevu na vstupenky na baletní představení na točně.

 

Chcete vyhrát dvě vstupenky? Tak soutěžte dnes 8. srpna na našem facebooku!

Otázka: Kdo vytvořil kostýmy pro balet Egon Schiele – Autoportrét?