Rodokmeny od mojedejiny.cz

Výměník1: Exploze kultury

Svět venku jako by tam uvnitř neexistoval, stejně jako dům zvenčí nedává tušit, co všechno se v jeho v útrobách děje. Ten zvláštní industriální prostor, trochu schovaný mezi panelovými domy, přitom skýtá netušenou scénu budějovické kultury: Výměník1. Sídlí tady Kredance, ale přijíždějí sem umělci z celé republiky i světa, aby společně zažili jedinečnou explozi kultury.
18. Červenec 2023 - 19:40

O tom prostoru by se nemělo mluvit, měl by se zažít. Je jako vzducholoď, která každého pasažéra přenese stovky kilometrů daleko – podobná místa právě teď hýbou kulturou ve Vídni, Berlíně nebo Amsterodamu. Výměník1 je hipsterský, syrový a nestrhává pozornost prvoplánově k sobě. Funguje tak trochu jako květináč, do kterého teprve někdo zasadí květinu, bezpečné zázemí pro všechno, co dělá život hezčím a voňavějším.

Divadlo, festivaly, umělecké rezidence. Desítky lidí pravidelně přicházejí na besedy, těm se tu teď obzvlášť daří. „Vedle Jihočeského divadla jsme jediná instituce, která do Budějovic vozí profesionální představení, a je trochu jiné, než které nabízí tradiční scéna. Navíc trochu boříme mýtus, že všechno se musí dít okolo náměstí – kultivujeme jednu odlehlejší budějovickou periferii,“ říká Hedvika Drenčeni, která Výměník1 vykřesala ze starého teplárenského objektu v ulici Jana Opletala na rozhraní budějovických sídlišť Šumava a Máj.

Prostor má dvě roviny, vyvýšený terén vybízí k pohybu a tanci, je parketem pro Kredance, který má v Budějovicích už letitou tradici. Podporuje a rozvíjí živou kulturu, dává šanci každému, jehož jazykem je pohyb, organizuje taneční workshopy. Každoročně uvádí dramaturgii festivalu současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, je součástí festivalu nového divadla MALÁ INVENTURA. Kredance, který kdysi sídlil v Riegrově ulici a pak v budově Jihočeského divadla, Výměník1 zabydlel, dveře ale nechal otevřené řadě dalším: koncertům, divadlům, společenským setkáním.

Hedvika Drenčeni má zkušenost, že prakticky každý, kdo sem zavítá, si ten prostor zamiluje. Je to skutečně láska na první pohled. Tak tam zajděte taky.