Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Alšovka hostuje v Galerii Mariánská

Letošní sezonu zahájila Alšova jihočeská galerie otevřením dvou výstav v Galerii Mariánská, kde se až do konce března představují dva autoři: Eliška Stejskalová a Radoslav Bigoš. Obě instalace jsou součástí projektu „Alšovka hostuje v Galerii Mariánská v Českých Budějovicích“, díky němuž se v budově na Pražské třídě vystřídá během roku ještě šest dalších výstav.
Alena Binterová, foto: ajg.cz
20. Únor 2019 - 09:51

Postupně se při nich představí autoři Martin Velíšek, Petra Švecová, Vladimír Novák, Kateřina Štenclová a Andrej Dúbravský, návštěvníci uvidí také souhrnnou instalaci 80. let ze sbírek AJG.

 

Výstava Elišky Stejskalové, která vystudovala fotografii a kombinuje výtvarné techniky a materiály, má název Škoda, že nejsi vzhůru. Ve své tvorbě se totiž dlouhodobě zajímá o témata spjatá s různými podobami vnímání. Výsledky analýzy procesů při odpírání spánku teď představuje v konceptuálně zpracované expozici, kterou připravila speciálně pro prostory Galerie Mariánská. Do března tam visí také obrazy Radoslava Bigoše z let 2006 až 2018, jež spojuje téma změn: jejich prchavá viditelnost, vývoj i to, že změny nemají konce.

Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou nyní představuje slovenskou malířku Janu Farmanovou, jejíž obrazy inspirují otázky existence a humanity. Stálá expozice Meziprůzkumy bude v březnu již počtvrté obměněna a doplněna výtvarnou intervencí Itala Rubena Montiniho. Na jaře začne výstava postimpresionistického malíře Aloise Kohouta a letní sezonu tam ozdobí dva významní umělci – klasik Kamil Lhoták a Pasta Oner, jeden z nejvýraznějších představitelů současné české výtvarné scény.

Kolekce Kamila Lhotáka bude velmi rozsáhlá (již nyní je domluveno na 400 děl), AJG totiž chystá jeho historicky největší výstavu v České republice. Představí tři zásadní směry jeho tvorby: malbu, kresbu a grafiku – a ve všech zachytí Lhotákovu vývojovou linii od 30. do 80. let minulého století. Pasta Oner (vlastním jménem Zdeněk Řanda), který se věnuje akrylové malbě a vytváření závěsných obrazů, ve svých dílech reflektuje a ironizuje současnou popkulturní společnost. Rok ukončí výstava Mapa světa Karla Teigeho, která představí autorovu tvorbu od raných počátků přes výtvarnou transpozici poetismu až k fenomenálním surrealistickým kolážím.

Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni nabídne v polovině května výběr současné keramiky a umění ze sbírek AJG a také projekt Alšova země, který je určený pro děti a mládež v oblasti výtvarné, dramatické, literární a hudební výchovy. Cílem je motivovat pedagogy k tvořivé práci se studenty – zapojit se mohou výchovné a vzdělávací instituce ze všech krajů. Podrobněji na www.ajg.cz.