Rodokmeny od mojedejiny.cz

  • Coolinářka: I jídlo může být hygge

    Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše čtvrtým rokem svůj blog. Za tu dobu objevila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky. Blogování a fotografování jídla se nyní věnuje profesionálně a její recepty jsou vyhledávaným zdrojem inspirace pro široký okruh českých amatérských kuchařek a kuchařů. Spolupracuje také s naším časopisem. A právě jí vychází nová kniha receptů.
    Petra Vicková, Foto: Archiv Svatavy Vaškové
    26. Listopad 2018 - 14:54
  • Poklad v Hoslovicích

    Ve zvlněném kraji šumavského Podlesí, mezi Vimperkem, Volyní a Stachy, nalezne trpělivý poutník starobylé vísky s množstvím zřícenin i svatých míst. V jedné takové vsi stojí už dlouhá staletí unikátní technická památka i doklad lidové architektury zdejšího regionu: hoslovický vodní mlýn.
    Beata Tisucká, Foto: Milan Havlík
    19. Říjen 2018 - 10:06
  • Ženský svět: Dítě, nebo porsche? Buď jsi boháč, nebo chuďas

    Máme čtyři děti. Nejstaršímu je osm, nejmladší šest měsíců. Kamkoliv vytáhneme paty, připadám si jako podivínka. Lidé se za námi otáčejí a vidím, jak očima počítají, kolik kousků to s sebou máme, a jak jim šrotuje, zda ti dva prostřední jsou dvojčata. Nejsou. Rozdíl mezi nimi je 18 měsíců, pět centimetrů výšky a asi kilo váhy.
    Kateřina Hůlková
    01. Září 2018 - 12:13
  • Coolinářka: Hovězí steaky

    Základem dobrého steaku je surovina – kvalitní vyzrálé maso. Poznáte ho snadným testem, kdy do masa zaboříte prst, a pokud po prstu zůstane důlek, maso je správně vyzrálé. Je důležité kupovat maso pro steaky určené.
    Svatava Vašková
    28. Červen 2018 - 21:55
  • Coolinářka: Jahodové hody

    K jaru paří jahody, kdo by je nemiloval? Přináším vám netradiční recepty, ve kterých hrají hlavní roli právě ony. Věděli jste, že si skvěle rozumějí s třeba s rozmarýnem, chilli a zázvorem? Nebo s kokosem v pečené ovesné kaši? Jahody a mascarpone, to je klasika, tentokrát ale v trochu jiné formě...
    Svatava Vašková
    28. Květen 2018 - 17:47
  • Coolinářka: Kuře třikrát jinak

    I zdánlivě fádní a dietní kuřecí maso lze připravit chutně a nápaditě. Vybrala jsem pro vás své oblíbené recepty, se kterými zazáříte! Pečené kuře s netradiční kaštanovou nádivkou, všemi oblíbená kuřecí stehna v parmazánové strouhance a legendární recept Jamieho Olivera – kuře pečené v mléce. Dobrou chuť!
    Text a foto: Svatava Vašková
    22. Květen 2018 - 10:04
  • Ženský svět: Jak mě Thor dostal do školy

    Dneska začal den hezky. Nevím, co mě probudilo dřív. Sluníčko mě pošimralo na nose a maminka na chodidle. Jako každé ráno ze mě tahala pyžámko pod peřinou, aby mi nebyla při oblékání zima. A zase jsme hráli tu hru. Vždycky dělám, že ještě spím a maminka mi zpod peřiny vytáhne nejdřív jednu nohu: „Jéé, ta nožička nám přes noc ale vyrostla!“ A pak druhou: „Jéé, ta druhá taky! Ty zase budou jezdit na kole rychleji!“ No, a když to říká maminka, tak to určitě bude pravda.
    Kateřina Hůlková, foto Pixabay
    18. Květen 2018 - 09:09
  • David, Hejlík, Andělová… A co vy dva?

    Každý den, od začátku března, odpovídá jeden člověk na otázku: Co jsi dnes udělal pro svého manžela nebo manželku? Každý den se objevuje nová odpověď na webu www.vydva.cz. Kampaň, jejímž cílem je podpořit rodinu a manželství, rozjela Dana Kalistová ve spolupráci s časopisem Barbar. Co lidé odpovídají? A jak byste dnes odpověděli právě vy?
    07. Květen 2018 - 09:13