Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Aprílová doporučení

Filmový svět Pavla Horáčka a jeho doporučení na měsíc duben. Filmová nabídka neuvadá ani po skončení Jednoho světa a Febiofestu, které se oba nevyhnuly jihočeské metropoli...
Pavel Horáček, filmový publicista
13. Duben 2018 - 12:20

Pro příznivce akčnější a hollywoodské zábavy je tu s novým a netrpělivě očekávaným titulem Ready Player One: Hra začíná legendární Steven Spielberg. Z dubnových programů kin pak stojí za pozornost mimo jiné francouzský dokument Bratři Lumièrové. Tento celovečerní blok, složený z jejich krátkých filmů, lze brát jako výborný manuál pro ty, kteří se s průkopníky kinematografie setkávají poprvé. Vůbec ale nezklame ani ostřílené filmové odborníky. Digitálním restaurovacím procesem prošlo 108 krátkých filmů, přičemž vybraný průřez skvěle pokrývá celou škálu tvorby Louise a Augusta Lumièrových. Tvůrci je navíc pro přehlednost rozčlenili do 11 tematických bloků (např. lidé při práci, děti, komedie). Komentář filmu nás upozorňuje na nejrůznější detaily a my tak zcela jasně pochopíme, jak promyšlené – na první pohled primitivní – byly filmy slavných bratrů.

Dalším titulem, který vybočuje ze standardní nabídky kin, je Měsíc Jupitera maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa. Jde sice o festivalový snímek, který byl vybrán například do soutěže v Cannes, ale rozhodně nečekejme typický artový film s pomalejším tempem. Jedná se totiž o sci-fi z blízké budoucnosti, sledující uprchlíka, který po zásahu policejní kulkou k vlastnímu překvapení zjišťuje, že umí létat. Málokdo by asi čekal, že lze migrační téma zpracovat za pomoci automobilových honiček, přestřelek, dynamické kamery, zkrátka blockbusterovým pojetím, navíc v kulisách Budapešti. Nejde však jen o netradičního levitujícího superhrdinu. Měsíc Jupitera je fantaskní, vizuálně dechberoucí komentář k tvrdé realitě uprchlické krize i zkorumpované maďarské společnosti.