Rodokmeny od mojedejiny.cz

Avantýra s Kotvou

Léto nabídlo poučné zjištění, jak město České Budějovice vnímá své poslední jednosálové kino. Po 15 letech i jeho představitelé pochopili, že by důležitému kulturnímu prostoru prospěla změna, a proto se rozhodli pro Kotvu najít nového provozovatele.
Pavel Horáček, foto: Biograf Kotva
18. Říjen 2022 - 08:00

O zmiňovaném úmyslu unikly na veřejnost zprávy v září 2021. Oficiálně se nedělo nic až do letošního 6. června, kdy byl zveřejněn „záměr pronájmu“ – do konce června se hlaste a 1. září začněte provozovat kino i kavárnu (v současnosti vybydlenou). Samozřejmě, má-li člověk zájem, musí sondovat, kde se dá, a být vždy ve střehu „provozovat“. Léto neléto. Zmiňovat v záměru, kdy město výsledek zveřejní, nikomu podstatné nepřišlo.

Rozčarování pak vyvolalo prohlášení, že kino (povinované uvádět i artovou tvorbu) bude nově bez dotací. A zvítězí ten, kdo kromě programu nahodí nejvyšší částku za pronájem. Od koalice, která České Budějovice vede ke kandidatuře na Evropské hlavní město kultury a měla by naopak srdnatě provoz zaručit, je to trapas. Pomineme-li, že nedotovaná městská kina v podstatě neexistují, určitě nečelí konkurenci dvou multikin. O současných výdajích za energie ani nemluvě. To pochopitelně odradilo potenciální zájemce, včetně bývalého provozovatele. Ukázka neprofesionality tím nekončí. Vítězové, tým okolo letního kina Háječek, dotaci dostanou. Měnit podmínky za běhu řízení totiž není pro koalici žádný problém.

Pro Kotvu to dopadlo dobře. Promítat se bude snad dál a s dobrými filmy se na okolnosti zapomene. Pro koalici to byla evidentně jen nevýznamná avantýra. A bůh ví, co s ní po volbách bude.