Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Brouci vs. zombie

Začátek léta přinesl do kin filmy, z nichž minimálně dva vyvolávaly nemalá očekávání skrze jména – značky, která je provázela. Byl to nový snímek krále amerického nezávislého filmu Jima Jarmushe Mrtví neumírají a Yesterday, ostříleného režisérského chameleona Dannyho Boyla, který měl navíc tematizovat The Beatles. Oba bohužel naděje nenaplnily.
Pavel Horáček, filmový publicista
19. Září 2019 - 11:01

Hůře si v tomto pomyslném a nesourodém duelu vedl Jarmuschův počin. Po Přežijí jen milenci, kde zabrousil do brakových vod poprvé, aby mohl vzniknout výborný snímek o životě upírů, nyní na pomoc přivolává zombies. Veškeré ambice natočit seriózní film tady ale tvůrce filmů, jako Mrtvý muž, Ghost Dog – Cesta samuraje nebo Zlomené květiny, vypouští. Namísto toho se velmi marně snaží o vtipnou a důmyslnou variaci na béčkové horory. Je zarážející, jak nepovedeně výsledek působí. Ansámbl, složený ze skvělých herců, které tento kultovní režisér opakovaně s oblibou povolává, divák jen lituje.

O něco lepší pozici měl oblíbený britský autor filmových počinů Trainspotting, 28 dní poté nebo 127 hodin Danny Boyle. Adaptoval scénář, ve kterém všichni lidé vlivem nadpřirozených sil zapomenou na legendární ostrovní Brouky. Až na jednoho neznámého muzikanta, který šance využije, rozpomene se na všechny oblíbené beatlesácké písně a stane se největší popovou hvězdou. Jenže slibnou zápletku tvůrci nastavují plochou lovestory. Místo toho, aby se třeba zdrželi u toho, jak v dnešní zrychlené době mohou zafungovat legendární songy, navíc interpretované Britem s pákistánskými kořeny. Bohužel se tedy brzy po zázračné předehře, v níž jsme spolu s hudebníkem jediní na světě, kdo zná Let it Be, propadáme do útrob limonádového příběhu, který místy zachraňují jen vtipné narážky pro fanoušky kapely. Běžným divákům nakonec asi z Yesterday utkví první polovina, zasvěcencům navíc promyšlené detaily. Opouštějí tak kino o poznání méně zklamáni než z Jarmushova (prozatím) filmařského hrobu.