Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Český Krumlov čekají hudební hody

Kvalitní hudbu různých žánrů, která rozezní atraktivní prostředí na zámku, v klášterech, ve městě i jeho okolí, nabídne v létě 28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.
Alena Binterová, foto: festivalkrumlov.cz
25. Březen 2019 - 11:08

Začne velkolepou slavností u barokní fontány v zámecké zahradě, nově zavede návštěvníky do vojenského újezdu Boletice a k vrcholům přehlídky bude patřit opera v unikátním Barokním divadle krumlovského zámku. Od 19. července do 10. srpna se odehraje 23 koncertů, které přinesou výběr toho nejlepšího ze současné tuzemské i zahraniční hudební produkce.

Zahajovací galavečer má téma „Venuše a živly: Hudba a tanec doby Krále Slunce“, v němž publikum uslyší hudbu Jeana-Baptisty Lullyho a jeho současníků. Výpravné představení v dobově nasvícené zámecké zahradě přiblíží dobu francouzského krále Ludvíka XIV., který miloval hudbu i tanec. Hned další večer potvrdí, že kromě dobové hudby a klasiky čekají posluchače i výlety do dalších žánrů: Pivovarskou zahradu rozezpívá proslulé vokální seskupení Take 6, desetinásobný držitel prestižní ceny Grammy. Soubor už vystupoval s tak významnými osobnostmi, jako Stevie Wonder, Ray Charles, Ella Fitzgerald či Whitney Houston.

Z hvězd klasické hudby se letos představí například houslový virtuos Ivan Ženatý, hornista Radek Baborák či houslista Bohuslav Matoušek. Barokní divadlo dvakrát oživí opera z roku 1734, před kostelem sv. Mikuláše ve vojenském újezdu Boletice budou znít písně Karla Kryla. Program zpestří i neobvyklá muzikantská setkání. Například večer „Broadway meets Broadway“ bude zajímavou konfrontací českých a amerických muzikálových zpěváků. Na jednom pódiu vedle sebe vystoupí sólisté z Broadwaye Capathia Jenkins a Hugh Panaro, kteří už v Krumlově zpívali, a čeští zpěváci z Divadla Broadway Michaela Gemrotová a Marian Vojtko.

Jedním z crossoverových projektů bude „Michael Jackson Symphony“. Nesmrtelné hity zaznějí v aranžích Martina Kumžáka, jehož Moondance Orchestra zahraje společně s Filharmonií Hradec Králové. Barevnou fúzi jazzu, vážné hudby s prvky impresionismu, latinskoamerické hudby, folkloru a šansonu představí klavírista Marek Novotný, který spojí své síly se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet a dalšími hudebníky. Se smyčcovým oktetem Brno Strings a hosty se představí Lenka Filipová. Nové obzory otevře spojení souboru The Naghash Ensemble a smyčcové sekce Jihočeské filharmonie: duchovní rozměr arménských lidových písní se ten večer smísí s klasickou hudbou a energií rocku a jazzu.

Organizátoři už na www.festivalkrumlov.cz zveřejnili celý program – vyplatí se plánovat předem, protože do konce května jsou ceny vstupenek nižší.