Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Cesta do nebe

Fotka nemusí být dokument, naopak se může více podobat malovanému obrazu, a přesto nesklouzne k barevnému kýči. Protože ty všechny barvy existují, jen je většinou nevidíme, někdy prospíme a jindy neumíme hledat. Pětatřicetiletý Petr Kubát se vydal na nekonečný výlet: pluje jihočeským prostorem s fotoaparátem v ruce a zachycuje, co někteří míjejí a jiní nevidí. Do konce října vystavuje v kinokavárně Luna v Českém Krumlově.
Jan Štifter, Foto: Petr Kubát
25. Říjen 2018 - 18:18

Vstává už ve čtyři ráno, kvůli světlu, které pak už není. Prochází krajinou před soumrakem, čeká na těch pár minut, kdy tma z lesů zaplaví pole a louky, kdy se stíny spojí dohromady, ale jsou ještě stále čitelné. Balancuje na hranici dne a noci a objevuje nečekané. Piaristické náměstí v Budějovicích zalévá déšť, lidé se chystají na Noc kostelů, město začnou prosvěcovat lampy, a ten příběh je v jedné jediné fotografii, vyskládané z dvaceti menších, ve kterých nechal chvíli plynout čas. Jindy se nad Brlohem honí mraky a na pár vteřin jimi prostoupí slunce, aby Petr mohl zmáčknout spoušť, zachytit tu vesnickou symfonii, která ten den hrála jen pro něj, a nakonec i pro všechny, kdo sledují jeho práci, ať už na výstavách nebo sociálních sítích. Dostávají výpověď o domech a krajině, kterou často považujeme za ztracenou, ale Petr Kubát klade na stůl důkazy, že kouzlo jižních Čech nezmizelo, je přítomné a na dosah, jen pár kilometrů od Budějovic.

Úspěch je obrovský: uspořádal pět samostatných výstav, jeho snímek Krumlova publikoval The Guardian jako fotografii dne, téměř dva miliony zhlédnutí mají všechny jeho snímky na světovém fotografickém serveru 500px.com. Počítadlo se mění v kolotoč, je k nezastavení, protože Petr Kubát denně vyhlíží předpověď počasí, aby zkoordinoval práci a rodinu – aby v ten správný okamžik stál třeba v Kuklově a ostřil na hvězdnou oblohu nebo se procházel po Nadějské rybniční soustavě, po hrázích ctnostných rybníků Víra, Láska a Naděje, a hledal lávku, která vypadá, že vede do nebe.

 

... CELÝ ČLÁNEK S FOTKAMI PETRA KUBÁTA NAJDETE V ŘÍJNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

 

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!