Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Co je v Íránu tabu

V červnu do kin vstupují Teheránská tabu. Na Anifilmu oceněný celovečerní film atraktivní a napínavou formou ukazuje komplikovanou íránskou realitu. Tabuizovaná témata, pro nás zdánlivě odlišné teheránské společnosti, podává nikoliv dokumentárně, ale v tomto případě ideální technikou rotoskopie. Předtočená herecká akce je při ní obkreslována a vzniká tak zajímavý tvar na pomezí animace a hraného filmu.
Pavel Horáček, filmový publicista
18. Červen 2018 - 06:49

Odvážná a provokativní sonda do současné íránské společnosti vznikla jako debut Aliho Soozandeha příznačně za hranicemi Íránu (v rakousko-německé koprodukci). Realistický až naturalistický snímek sleduje osudy několika postav, které se dostávají do rozporu s přísným náboženským právem. Režisér se zaměřuje na životy tří žen a jednoho mladého hudebníka, kteří ve schizofrenní teheránské společnosti bojují o svá práva, pocit důstojnosti či holé přežití. Divák velmi rychle zjišťuje, že napovrch bigotní islámská společnost skrývá, tak jako každá jiná, možnosti pro prostituci, cizoložství, korupci či distribuci drog… Stačí jen najít skulinky, jak vše provést bez vědomí revolučního výboru. Pro některé Íránce se obcházení náboženského kodexu stává každodenním adrenalinem, pro ženské postavy často představuje prostředek na cestě k emancipaci ve striktně mužském světě.

Aktuální a svým sdělením naléhavý film je, podobně jako před časem Persepolis nebo Valčík s Bašírem, úspěšným pokusem o vykreslení reálného života v odlišné kultuře, díky přitažlivé vizuální formě.