Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Davy turistů jdou na Policii

„Koukni, Modrava, ukazuje postarší turista své manželce na ceduli na začátku obce. „Policie Modrava,“ dodává a usmívá se. Modravu na Šumavě zná dnes snad každý. A to díky seriálu s názvem Policie Modrava. Z toho se během několika týdnů stal skutečný fenomén. A do pohádkově krásné obce přilákal stovky, možná tisíce nových turistů.
René Kekely
08. Září 2015 - 11:21

„Sledovali jsme s manželkou seriál poctivě. Vždycky, když jsme se v neděli vraceli z procházky, tak jsme se na něj těšili. Byl to takový náš malý rituál,“ říká s úsměvem důchodce Milan Petrůj z Prahy.

„Kde je chalupa, kde bydlela filmová šéfová Policie Modravy, kterou hrála Soňa Norisová, a kde je vlastně policejní stanice a kde najdeme obchod, kam chodili v seriálu nakupovat? To jsou nejčastější dotazy, které turisté pokládají modravským obyvatelům.

„Co se nepodařilo Národnímu parku – zpopularizovat tu Šumavu za celé čtvrtstoletí, to se podařilo panu režisérovi Soukupovi jedním seriálem úplně nádherně,“ pochvaluje si starosta Modravy Antonín Schubert.

Režiséru Soukupovi, který má právě jen kousek od Modravy chalupu, se podařilo tuto část Šumavy ukázat na obrazovkách opravdu v tom nejlepším světle. A rozhodně si nic nepřidával. Modrava, Srní, Kvilda a okolí jsou pohádkové.

Hned u cedule Modrava najdete hotel se stejným názvem. A právě i tam se část oblíbeného seriálu natáčela.

 „Už ten první pilotní díl před lety se trochu natáčel i u nás. Byl v něm krátký záběr v restauraci. Potom jste hotel mohli vidět i v sedmém díle a pak se u nás natáčela dokonce celá epizoda. To se jednalo o 14. díl,“ říká provozovatelka hotelu Eva Kolínová. Pro diváky dodává, že v této epizodě šlo o to, že ředitel hotelu zavraždil manažerku kvůli machinacím s účetnictvím.

„Dále zemřel i host hotelu. Zkrátka v tomto díle bylo vlastně nejvíce mrtvol,“ vypráví Eva Kolínová, které se práce filmařů velmi líbila. I ona si vyzkoušela malou komparzní roličku, stejně jako celá řada místních lidí.

Jak Kolínová říká, seriál opravdu turismu na Modravě neskutečně pomohl. „Lidé volají kvůli rezervaci dlouho dopředu. Ptají se, jestli je to skutečně to místo, kde se natáčelo,“ říká s úsměvem provozovatelka hotelu. „Hotel máme od té doby téměř stále obsazený. Ani jsem to nečekala, že by to mohlo mít takový vliv.“

FILMAŘI CHODILI
NA BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY

Místní lidé a filmaři se prý hned skamarádili. Lidé z Modravy, když bylo potřeba, uvařili guláš, půjčili auto… prostě pomáhali. Během natáčení se tady vlastně ze všech stala jedna velká rodina. Celý štáb chodil často na jídlo právě do hotelu Modrava. A co si tady filmaři nejraději dávali? No přece tradiční borůvkové knedlíky.

„Ty měli skutečně nejraději. A protože natáčení má pokračovat, máme pro ně překvapení. Začali jsme dělat pralinkové knedlíky. S takovými těmi známými rumovými pralinkami. Ty jsou jako první z nabídky jídelního lístku vždycky pryč,“ směje se Eva Kolínová a těší se, že si na nich filmaři také pochutnají. Jen co začnou natáčet nové díly, na které se diváci už tolik těší.

Obdivovatelé seriálu Modrava kromě hotelu se stejným jménem míří podle slov starosty také do místního informačního centra. A co tam chtějí? Samozřejmě informace o seriálu.

„Fenomén Policie Modrava se v návštěvnosti projevil. Šumava přitáhla nové lidi, kteří v minulosti vůbec na Šumavu nejezdili. V našem informačním centru se ptají, kde se to natáčelo, chtějí vědět podrobnosti. Já vždycky říkám, že je to jedna ze tří věcí, která návštěvnost Šumavy v letošním roce zvedla. První je, že se zlepšila ekonomická situace, druhá je pěkné počasí a třetí právě tento seriál,“ říká starosta Schubert.

KDE BYDLELA KRIMINALISTKA

JANA VINICKÁ?

Fanoušci seriálu hledají na Modravě a okolí i další místa natáčení. Tak trošku problém je prý pro ně najít chalupu, kde bydlela pošťačka, kterou si zahrála Jana Boušková, spolu s hlavní postavou kriminalistkou Janou v podání Soni Norisové. Nádherná chaloupka totiž nestojí přímo v obci Modrava, ale nedaleko odtud, směrem na Srní, na jedné odbočce do lesa. I přes velmi ochotnou pomoc místních ji redaktoři časopisu Barbar hledali složitě. Ale nakonec našli.

Policejní stanice, kam v prvním pilotním díle kriminalistka Jana Vinická přichází, stojí v nedalekých Kašperských Horách. Další místo, kde se natáčelo, je konzum přímo na návsi v Srní.

„My jsme tady byli, když se natáčelo. Hlídali jsme, aby nikdo nevběhl do záběru. Byli jsme také v komparzu. Celý štáb byl příjemný. Navíc s panem režisérem Soukupem se známe, má tady chalupu, je to moc milý člověk,“ říká Maria Kecová, která v konzumu pracuje.

Kousek odtud měl chalupu i další herec, Jan Pohan. Ten si v Policii Modravě zahrál postavu majora Racka. Bohužel začátkem roku zemřel, vysílání celého seriálu se už nedočkal.

„Byl to milý člověk, měli jsme ho rádi. Maminka s ním kamarádila,“ vzpomíná s dojetím v hlase Eva Kolínová.

ZA TRNKOVÝM KEŘEM

Tato nádherná část Šumavy se ve filmu neobjevila poprvé. V Srní a okolí se natáčely filmy s nezapomenutelným Tomášem Holým v hlavní roli – Za trnkovým keřem, Pod jezevčí skálou a na Pytlácké stezce. Právě i v nich si zahrál Jan Pohan. Na nedaleké Kvildě vznikl snímek Král Šumavy. I tato díla vždy ve své době přilákala na Šumavu turisty. Děti se prý na hájenku, kam jezdíval malý Tomáš Holý za svým filmovým dědou, ptají dodnes. Takový boom, jaký způsobila Policie Modrava, ale prý místní nepamatují.