Rodokmeny od mojedejiny.cz

Divadlo i skate. Budějovické léto se značkou EHMK

Multižánrový festival Jižní Svéráz, který v jižních Čechách potrvá až do 29. září, je první vlaštovkou avizující, že v roce 2028 se České Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury (EHMK). Jeho květnové zahájení bylo signálem, že tým, který loni v červnu tento prestižní titul získal, chystá pro veřejnost řadu akcí. Některé z nich se odehrají už teď v létě – vedle série netradičně pojatých divadelních inscenací to bude například festival věnovaný skateboardingu, umění, urbanismu a vzdělávání.
Alena Binterová, Foto: Archiv EHMK
10. Červenec 2024 - 00:33

Když se v polovině května vydávala na svou první plavbu po Vltavě loď s představením „Jihočeská odysea“ a pak na velkém pódiu na českobudějovické náplavce řádil Cirk La Putyka BAND, byl to příslib, že České Budějovice čeká v nadcházejících letech značné zpestření kulturní nabídky a rozšíření jejího vnímání. Přihláška do soutěže o titul EHMK je totiž velmi obsáhlá: zahrnuje 46 kulturních a uměleckých projektů a také řadu investičních. Postupně je bude město naplňovat – řada akcí už je rozjetých a další odstartují v příštích letech. Vše vyvrcholí v roce 2028, kdy se na České Budějovice bude upínat pozornost celé kulturní Evropy.

Ačkoli do roku 2028 je ještě relativně daleko, už nyní se koná řada akcí a spousta dalšího dění se intenzivně připravuje. Podoba Jižního Svérázu je první výraznou ochutnávkou toho, co město a kraj v příštích letech čeká. „Jsem ráda, že se s reálnými výstupy vítězné přihlášky začíná tak brzy, což není v jiných Evropských hlavních městech kultury zvykem,” zhodnotila českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Koncept (PERMA)KULTURY, díky němuž Budějovice vyhrály titul nad Broumovem, klade důraz na dlouhodobou udržitelnost a kvalitu života obyvatel prostřednictvím umění, kultury a kulturního dědictví. Zahrnuje i další sféry: vzdělávání, sociální péči, veřejný prostor či sport. Je založen na významném zapojení místní komunity, hlavním předpokladem je spolupráce mezi různými organizátory, profesionály i dobrovolníky. Koncept zároveň vytváří prostor pro mezigenerační dialog a dává větší prostor mladší generaci, která je aktivní například v Budějovickém Majálesu. Ten je také jedním z partnerů, s nímž rozvíjí tým EHMK spolupráci. (...)

... CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V LETNÍM VYDÁNÍ ČASOPISU BARBAR

 

Předplatné můžete zakoupit na send.cz