Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Do Plzně míří Kurt Cobain s dudama

Typicky jihočeský hrdina – Švanda dudák ze Strakonic bude hlavní hvězdou plzeňského festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. V titulní roli vlastní adaptace klasické hry J. K. Tyla o strakonickém muzikantovi se představí Ondřej Rychlý, ten se s tímto představením loučí s plzeňským publikem. Divákům se v inscenaci představí také Martin Písařík v roli Vocílky, jako Kalafuna se objeví stálice Divadelního léta Michal Štěrba.
Pavel Pechoušek
27. Květen 2019 - 11:18

Dorotku si zahraje studentka KALD DAMU Eliška Hanušová. Scéna Divadelního léta vyroste v polovině června v novém prostoru v Plzni U Ježíška a kromě premiéry (29. 6.) a deseti představení Švandy dudáka se na ní budou v červenci odehrávat i reprízy loňské inscenace Cyrano.

Herec Ondřej Rychlý začal kvůli roli Švandy cvičit na dudy. „Zatím na ně kvičím a ječím, jestli je to všechno, co dudy umí, tak na ně dovedu hrát. Je to jiný nástroj, než na jaký jsem zvyklý, já hraju na harmonické nástroje, na klavír a na kytaru. Nejdřív jsem se zděsil, ptal jsem, jak dobře na ně musím umět. Ale čím dál tím víc mě to baví a začínám se v tom zdokonalovat,“ popsal svůj souboj s nezvyklým nástrojem a dodal, že pojetí režiséra ho bude bavit.

„Budu takový Kurt Cobain s dudama,“ řekl s nadsázkou. „Je to pro mě opravdu výzva, protože mezi staráním se o syna, který se mi nedávno narodil, přítelkyní a psem se musím naučit na dudy. Jsem za tu roli ale hrozně rád. Švanda pro mě bude takové nejkrásnější rozloučení s Plzní,“ dodal. Režisér Marek Němec objasnil volbu prostoru U Ježíška. „Souvisí to s výběrem toho titulu, příroda a svět nadpřirozena tam hraje velkou roli. Líbí se mi i ta navážka, za kterou se tyčí topoly, symbolizující cestu nebo alej. Ta hra si podle mě hraje s pocitem, že nás to tu štve, že to stojí za prd, že hledáme poklad někde v cizině. Ale máme ho tady doma. To je téma, o které by neměla hra přijít,“ vysvětlil.

Divadelní léto pod plzeňským nebem patří s téměř 9000 diváky k největším open air divadelním akcím v republice. Od roku 2008 festival připravuje každý rok jednu původní inscenaci, kterou zasazuje do kulis širšího centra města. Za dobu existence festivalu se na plzeňské letní scéně vystřídala řada hvězdných tváří, mimo jiné Viktor Limr (Don Juan 2008), Martin Hofmann (Král jelenem 2010), Pavel Batěk (Prokletí rodu Baskervillů 2015) nebo Kamil Halbich (Don Quijote 2016). Jednou z nejúspěšnějších inscenací v historii festivalu byl loňský Cyrano s Michalem Dlouhým.