Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Do Třeboně míří Anifilm

Jedna z nejoblíbenějších kulturních přehlídek v jižních Čechách, která od roku 2002 láká do jarní Třeboně tisíce tvořivých lidí s bohatou fantazií, se letos koná od 2. do 7. května. Milovníci animovaných filmů, hudby a dalších múz, které povznášejí a rozšiřují obzory, opět nebudou vědět, co dřív! Z 1200 přihlášených snímků vybrala komise do soutěžního programu v Třeboni 132 filmů a samozřejmě nebudou chybět ani doprovodné akce a workshopy.
20. Duben 2017 - 23:48

Letošní sedmý ročník festivalu Anifilm (jemuž předcházela dlouhá tradice AniFestu) se zaměří na zvláštní techniky a přístupy k animaci. Komponované programy představí velmi netradiční techniky animace, jako je špendlíkové plátno, pixilace nebo animace světla. Bohatý bude též program věnovaný virtuální realitě a počítačovým hrám. Festival se rovněž věnuje umění různých zemí, letos přijde na řadu Itálie. „V poslední době tam vznikají velice specifické filmy, které se vracejí k ruční animaci – k malbě a kresbě. Představí se ale i například turínská animační škola. Milovníci asijské animace budou moci okusit tvorbu Jižní Koreje,“ shrnuje programový ředitel Anifilmu Pavel Horáček. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu získá tentokrát grafik a ilustrátor Jiří Šalamoun, jehož dílo si budou moci prohlédnout lidé na výstavě. Organizátoři chystají také poměrně rozsáhlou výstavu představující současné české loutkové filmy. Festivalovou atmosféru podpoří hudba ve stanu, který už znají návštěvníci minulých ročníků, tentokrát ale bude stát na novém místě.

Lidé vždy s velkým očekáváním vyhlížejí kolekci celovečerních filmů pro děti: Mezi nejlepší se probojovali domácí Lichožrouti režisérky Galiny Miklínové. Pozoruhodný bude švýcarsko-francouzský Můj život Cukety režiséra Clauda Barrase, který již stihl získat cenu za nejlepší evropský animovaný celovečerní film. Z Francie pochází také kreslená adaptace drsné pohádky bratří Grimmů Dívka bez rukou. Pro menší diváky se hodí Molly Monster, původně postava z populárního televizního seriálu. Početní příznivci celovečerních filmů pro dospělé jistě nevynechají například satirický snímek Jak se mi potopila střední škola od režiséra Dashe Shawa, který ho natočil podle svého komiksu a postavy teenagerů nechal namluvit hollywoodskými hvězdami.

Podrobnosti najdete na www.anifilm.cz.