Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Evropský den akcí proti rasismu

U příležitosti Evropského dne akcí proti rasismu se v Českých Budějovicích na letní scéně KD Slávie a v Café Hostelu uskuteční již tradiční kulturně zábavné odpoledne s bohatým doprovodným programem. V rámci festivalu proběhne před KD Slávie i vzdělávací hra České Budějovice v barvách určená pro děti z českobudějovických mateřských škol a nízkoprahových zařízení.
21. Duben 2016 - 09:49
Subtitle
... nabídne program pro děti a vystoupení hudební skupiny Terne Čhave

“ Evropský den akcí proti rasismu probíhá na celém světě od roku 1971, v České republice od roku 1990 a v Českých Budějovicích od roku 2010, zároveň je tento den věnovaný obětem rasismu, jako připomínka toho, že všichni jsme si rovni bez ohledu na barvu pleti,“ říkají pořadatelé.

Celý festival odstartuje ve čtvrtek 21. dubna 2016 ráno celodenním interaktivním programem pro děti na téma xenofobie, rasismus a předsudky s názvem Budějovice v barvách. Od 14h do 22h bude probíhat na letní scéně před KD Slávie hudební festival s bohatým doprovodným programem. Během festivalu budou pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením, venkovní čajovna U Tří lvů, venkovní restaurace Café Široko, pivo regionální značky, výtvarný workshop pro nejmenší, stánek Amnesty International a nebude chybět ani divadelní představení pro děti v podání Divadla Studna, Divadla Kejklíře Slávka a ukázka orientálních a romských tanců. U pódia bude fungovat malý bazárek s oblečením, kde si lidé budou moci něco koupit, či vyměnit. Navíc od  18h v Café Hostelu proběhne promítání dokumentů o lidských právech z festivalu Jeden Svět a ve 22h hudební vystoupení skupiny Pirates of the Pubs, které festival zakončí. Vstup na celou akci je zdarma.

"Tento festival bohužel neumí přinášet řešení, ale je dobrou příležitostí, jak vzbudit celospolečenskou diskuzi na toto v české společnosti ožehavé téma. A o problémech je vždy lepší mluvit, než je nechat pomalu vyhnívat. Pojďme se potkat a debatovat o tom, co každý z nás konkrétně může udělat pro to, aby se nám společně žilo lépe, zbavme se zbytečných předsudků a odhoďme  strach z neznámého. Protože to, čeho se nejvíce bojíme, většinou vůbec neznáme. Násilí a fašistické názory nepřinesli nikdy nic dobrého,“ říkají pořadatelé.

Celá akce začíná ve 14h, těšit se můžete například na ukázky orientálních tanců od taneční skupiny Cetare, pro děti zahraje od 15h Divadlo Studna a od 18h Divadlo Kejklíře Slávka svoje Tibetské pohádky. Po celý den bude také připraven výtvarný workshop a malý bazárek. Krátce po 16h zahájí hudební blok českobudějovický Líný kvartet. Po nich se návštěvníci mohou těšit na skupiny ONI a Smutný Karel a od 20:30h vystoupí hlavní host festivalu romská skupina Terne Čhave z Hradce Králové. TERNE ČHAVE jsou považováni za jednu z nejstarších, ale také nejúspěšnějších skupin, hrajících romskou hudbu v Česku. Doma hráli na všech velkých festivalech a projeli také velkou část Evropy. Romové byli odjakživa hudební všežravci a dokázali si přizpůsobit k obrazu svému hudbu jakékoli země a doby, ve které právě žili. Stejně tak se i Terne Čhave zmocnili nástrojů dnešních rockových kapel a spojili jejich potenciál se svou pověstnou energií. Kapela si ale se svým stylem moc hlavu neláme a ani vám na podobné úvahy nezbude čas, většina skladeb se totiž odehrává v ďábelském tempu. Pokud byste ale samou zvědavostí nemohli spát, prozradíme vám, že tohle je skutečný cikánský rock’n’roll alias ROM’N’ROLL!!! Skupina obdržela v roce 2009 cenu Anděl.

 

více informací o festivalu na:

www.budejovickymanifest.cz

http://www.europe-direct.cz/

https://www.facebook.com/events/1015295708532106/

Tento festival pořádá Evropské informační středisko Europe Direct ve spolupráci s občanským sdružením Budějovický Manifest, z.s.

Program:

Letní scéna KD Slavie, Jirsíkova 2, České Budějovice

14:00 - 14:45 Start

14:45 - 15:00 Cetare - orientální tance

15:00 - 15:50 Divadlo Studna - Zakletá princezna

16:15 - 17:00 Líný Kvartet (alternative rock / ČB)

17:00 - 17:20 Cetare - orientální tance

17:45 - 18:30 ONI (rock / ČB)

18:30 - 19:00 Divadlo Kejklíře Slávka - Tibetské pohádky

19:00 - 20:00 Smutný Karel (world music / ČB)

20:30 - 22:00 Terne Čhave (rom'n'roll / Hradec Králové)

moderuje Jakub Doubrava

 

Café Hostel, Panská 13, České Budějovice

18:00 – 22:00 Promítání filmů z Jednoho Světa

22:00 – 00:00 Pirates of the pubs (irish punk / ČB)

 

Doprovodný program:

8:00 - 18:00 - interaktivní program pro děti z mateřských školek a nízkoprahových zařízení Budějovice v barvách

+

venkovní restaurace Café Široko

Čajírna a Kafírna U Tří lvů

bazárek Odlož veteš

výtvarný workshop pro nejmenší

bohatý doprovodný program

Vstup zdarma

Pořádá Evropské informační středisko Europe Direct a občanské sdružení Budějovický Manifest.