Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Jihočeské památky zvou k poslední návštěvě před ukončením sezony

Nadcházející víkend 28. – 29. října je pro většinu památkových objektů zároveň posledním v letošní návštěvnické sezoně. Některé z jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu nabízejí návštěvníkům stylové rozloučení – hradní slavnosti, varhanní koncert i rej strašidel.
Tisková zpráva NPÚ
25. Říjen 2017 - 12:38

Novohradské podzimní slavnosti Anny z Rogendorfu

Tradiční podzimní slavnosti můžete o víkendu navštívit na hradě Nové Hrady. Letos připomenou matku posledních Rožmberků Annu z Rogendorfu. Jejich oblíbenou součástí jsou páteční večerní scénicky ztvárněné prohlídky hradu.

„V pátek 27. října hrad ožije kostýmovanými večerními prohlídkami, které přenesou návštěvníky do historie novohradského hradu od nejstarších dob landštejnských až do pohnutých dějin 20. století“, sdělil kastelán hradu Jan Smolík. Prohlídky doprovodí šermířská vystoupení, hudba a ochutnávka vín, caletek a vinných moštů.

První večerní prohlídka začíná v 19.30 hodin a další budou následovat v půlhodinových intervalech. „O prohlídky je vždy veliký zájem, proto doporučujeme rezervaci předem, buď telefonicky na čísle 386 362 135, nebo e-mailem: novehrady@npu.cz“, upozornil kastelán Smolík. Plné vstupné činí 210 Kč, snížené 110 Kč.

V sobotu vypuknou Novohradské podzimní slavnosti Anny z Rogendorfu. Od 10 hodin nádvoří hradu ožije šermířskými vystoupeními, renesanční hudbou, tanečnicemi, sokolníkem či divadlem. „V hraném příběhu bude Anna z Rogendorfu bojovat o vliv na své syny, které jí upírá jejich poručník Petr z Rožmberka“, prozradila děj hry Lucie Mrkvová ze správy novohradského hradu.

Rozmanité zboží nabídnou jarmarečníci na dobovém tržišti, dobroty zase kočovný krčmář. Děti se mohou zúčastnit her a soutěží, zastřílet si z dětské kuše nebo vlastnoručně vyrazit Novohradský stříbrný.

Základní vstupné je 90 Kč, snížené 60 Kč a rodinné 240 Kč. Součástí vstupného je i návštěva první nebo druhé prohlídkové trasy zdarma ve stanovených časech.

 

Hrad Landštejn

Hrad Landštejn, který bývá v říjnu otevřen pouze o víkendech, otevře své brány i během podzimních prázdnin. Ve dnech 26. až 29. října bude otevřeno od 9 do 15:30 hodin.

V neděli 29. října se mohou zejména malí návštěvníci vydat na hrad za bubáky. Mezi 10. až 15. hodinou se prostory hradu zaplní roztodivnými strašidly, která si pro děti připravila úkoly a záludné otázky z hradní historie. „Naše strašidla jsou hodná a na každé dítě čeká malá odměna“, dodává s úsměvem kastelánka Eliška Niederová.

Děti do 15 let mají vstup zdarma.

Následující sobotu, 4. listopadu, se můžete zapojit do úklidu lesa v okolí hradu Landštejna. Sraz je v 9 hodin na hradě, po skončení akce kolem 12 hodiny čeká na brigádníky opékání špekáčků. 

 

Klášter Zlatá Koruna

Závěr návštěvnické sezóny se v klášteře Zlatá Koruna ponese ve znamení hudby. V sobotu 28. října od 17 hodin vystoupí v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie vokální soubor Čeští madrigalisté pod vedením sbormistryně Veroniky Hádkové, který hrou na varhany doprovodí Miroslav Pšenička. Na programu zazní skladby renesančních a barokních autorů.

 

Zámek Kratochvíle

Rok renesanční šlechty završí na zámku Kratochvíle v pátek 27. října od 17 hodin slavnostní představení knihy doc. Marie Ryantové s názvem Polyxena z Lobkovic. Obdivovaná i nenáviděná první dáma království. Přednášku o této mimořádné ženě, čtvrté manželce Viléma z Rožmberka, a o jejím vztahu ke Kratochvíli doprovodí hudební vstupy Mikoláše Troupa a jeho hostů.

 

Omezená provozní doba v říjnu

V průběhu října mají některé objekty otevřeno pouze o víkendech. Jedná se o zámky Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle, Vimperk a hrady Landštejn a Zvíkov. Hrad Rožmberk má během týdne, od úterý do pátku, provozní dobu od 11 do 15 hodin, v sobotu a neděli má otevřeno od 9 do 15:30 hodin.