Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Jindřichův Hradec: město poznání a zážitků

Město Jindřichův Hradec je známé nejen svou bohatou a velmi zajímavou historií, ale především díky velkému množství atraktivit, které rozhodně zaujmou nejednoho návštěvníka. Na své si přijdou milovníci historie, kulturní nadšenci i příznivci aktivního trávení volného času. Každý si vybere, každý si najde to své.
17. Květen 2017 - 11:57

Ti, kteří se rádi toulají historií, si určitě nenechají ujít návštěvu státního hradu a zámku, za jehož zdmi ožívají příběhy let dávno minulých prostřednictvím zajímavých prohlídek a expozic. Ponoříte se do historie sahající od původního osídlení města až po novější dějiny posledního vládnoucího rodu. Součástí zámeckého komplexu je i nově otevřený zámecký mlýn, kde je připravena stálá expozice zaměřená na historii rybníkářství a lesnictví na Jindřichohradecku. Nedílnou součástí expozice je i obnovená výstavka o Františku Křižíkovi a jeho vodní elektrárně z roku 1888, která v tomto objektu stále funguje.

Vynechat byste neměli návštěvu sousedního Domu gobelínů, interaktivního muzea pro děti i dospělé, s ukázkou ručního tkaní, kterým město proslavila Marie Hoppe Teinitzerová na počátku 20. století a které má ve městě dlouholetou tradici. Stejně tak zajímavá je návštěva Muzea Jindřichohradecka, muzea s největším pohyblivým lidovým betlémem na světě, nebo návštěva Muzea fotografie a moderních obrazových médií, které nabízí výstavy děl českých i zahraničních autorů. Výstavní dům Stará radnice nabízí letos kromě stálých expozic novou výstavu pro děti, věnovanou pohádkové postavičce skřítka Hajaji. V letošní sezoně budou zpřístupněné i prostory městské galerie, ve kterých se můžete těšit na zajímavou výstavu Jak šel čas. Unikátní podívanou v podobě kombinace hudby, světelných efektů a videoprojekce vám nabídne aqua show sv. Florián.

 

POZNEJ HRADEC!

Zábavnou formou můžete město prozkoumat s interaktivním průvodcem Poznej Hradec, který je v tištěné verzi k vyzvednutí v informačním středisku nebo se dá stáhnout do mobilu QR kódem. Procházka je spojená se soutěží, spočívající ve vyluštění tajenky pomocí šrafovacího lístku a tajenkových slov získaných na hlavních bodech trasy. Za vyluštění tajenky vás potom bude v infocentru čekat drobná odměna a možnost slosování o hodnotné ceny.

Svůj čas můžete aktivně využít na discqolfovém hřišti v Mertových sadech. Discgolf je jedním z nejrozšířenějších sportů s létajícím diskem. Tato poutavá hra láká svou jednoduchostí a zábavou současně a výhodou jsou jasná pravidla a herní prostředí. Disky jsou k půjčení i ke koupi v infocentru v Panské ulici.

Příznivci pěší turistiky se mohou vydat na Jindrovu naučnou stezku vedoucí z Jindřichova Hradce do Malého Ratmírova. Stezka je dlouhá 11 kilometrů, obsahuje 21 informačních panelů a je určena všem věkovým kategoriím. Pěší stezka je lemována trasou Jindřichohradecké úzkokolejky, unikátního vláčku, který jezdí po kolejích s rozpětím pouhých 76 cm. Tento jedinečný dopravní prostředek vás provede romantickou a zároveň drsnou krajinou přírodního parku Česká Kanada, který je protkaný bohatou sítí cyklotras a turistických tras.

Krásný výhled na krajinu Jindřichohradecka vám nabídne rozhledna na Rýdově kopci u obce Děbolín. Vyhlídková terasa rozhledny je umístěna ve výšce 24 m a návštěvníci na ni mohou vystoupat buď po točitém ocelovém schodišti čítajícím 102 schodů, nebo po dřevěném schodišti o 128 schodech.

 

KULTURNÍ CENTRUM REGIONU

Nejen památky a sportovní vyžití, ale i bohatá kulturní nabídka láká do města ročně desetitisíce návštěvníků. Přinášíme pouze malý výčet akcí, kterých se můžete v Jindřichově Hradci zúčastnit.

Jako každý rok, i letos zahájí město Jindřichův Hradec turistickou sezonu šlápnutím do pedálů, a to v sobotu 20. května tradiční cyklistickou akcí Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Nebude chybět opékání buřtů, zábavné atrakce pro děti nebo losování tomboly, jejíž hlavní cenou bude nové jízdní kolo. V pátek a v sobotu 2. a 3. června se můžete těšit na oslavy Dnů města v prostorách zámku. Připravena jsou koncertní a divadelní vystoupení, hry a soutěže pro děti, kolotoče, občerstvení a další.

Jindřichohradecká činohra letos uvede ve dnech 7. a 8. července na třetím nádvoří státního hradu a zámku známou italskou komedii Carla Goldoniho Lhář. Na přelomu prázdninových měsíců se mohou obyvatelé a návštěvníci našeho města opět těšit na několikadenní maraton kulturních a společenských akcí v rámci oblíbeného TOP týdne, který letos proběhne od 29. července do 6. srpna. 

Vrcholem kulturní sezony v Jindřichově Hradci je již tradičně opera na zámku. Dne 26. srpna uvede město Jindřichův Hradec operu G. Verdiho Aida, která patří k jeho vrcholným dílům. Operní představení se uskuteční v nastudování umělců Divadla J. K. Tyla v Plzni a sólistů Národního divadla Praha a bude uvedena v italském originále s českými titulky. V jedné z hlavních rolí vystoupí jedna z nejvýznamnějších českých operních pěvkyň a sopranistek Eva Urbanová.

Informační středisko města Jindřichův Hradec

Panská 136/I, 377 01 Jindřichův Hradec

tel.: +420 384 363 546

e-mail: info@jh.cz

www.infocentrum.jh.cz

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V KVĚTNOVÉM ČÍSLE

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!