Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Knižní tip: Šumavské pověsti

Karlínský rodák, antikvář ze strakonického hradu, spisovatel, básník, historik. Ondřej Fibich se tentokrát vydal po šumavských kopcích, studoval kroniky i díla pozapomenutých autorů a sbíral pověsti.
06. Srpen 2020 - 11:18

Tu našel zmínku o devíti králích, kteří kdysi dávno žili v Pootaví, jinde o chudém mlynáři, kterému přispěchali na pomoc šotkové, protože by nedokázal pomocníky zaplatit. Krátké příběhy jsou ozvěny z časů, kdy se lidé scházeli u stolů a vyprávěli si, fantazírovali, hodnotili jednání hrdinů a zaujímali k nim vlastní postoje, formovali tak sebe a další pokolení. V některých jsou ukryté skutečné události, v jiných nápověda, jak si poradit v krizových situacích, v dalších svědectví, kterak naši předci pohlíželi na život nebo na krajinu. Vstoupila do nich křesťanská tradice i židovská mystika, respekt z věcí mezi nebem a zemí, ujištění, že vedle dobrého existuje i zlé a číhá na příhodnou chvíli.

Fibichovy pověsti jsou rozděleny do deseti oddílů, k nimž jsou připojeny i krátká vysvětlení a milé ilustrace. Poslouží jako klíč k životu zmizelých generací, k putování po Šumavě, která byla a není, ale možná nikdy nebyla, jen se o ní tak poutavě vyprávělo. Publikaci Za pověstmi Šumavy vydal CPress (Albatros).