Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Kytice pro Lotte ozdobí Dačice

Září přinese další důvod, proč se vypravit do Dačic, malebného města vsazeného do nádherné krajiny.
Alena Binterová
09. Září 2015 - 09:55

Kromě vůní a barev podzimu totiž v Dačicích rozkvete i zámek, kde bude od 5. do 11. září výstava nazvaná Kytice pro Lotte. Další bonus čeká návštěvníky o víkendu 12. a 13. září, kdy se na zámku konají netradiční prohlídky ukazující běžně nepřístupná místa, letos poprvé i baronovu koupelnu. 

Cyklus Květiny z konce napoleonských časů se váže k oslavám 200. výročí konání Vídeňského kongresu, kdy vládla empírová elegance s nádechem antiky. „Právě v té době přijíždí na zámek do Dačic baron Karel von Dalberg s manželkou Charlottou, aby zde našli nový domov. Na láskyplný vztah tohoto páru upomíná název výstavy Kytice pro Lotte,“ vysvětluje dačický kastelán Jan Mikeš. 

Dalbergové se do Čech přestěhovali kvůli špatné hospodářské i politické situaci v jejich rodném Porýní a vkus této doby ovlivnil podobu dačického zámku. Květiny bývaly běžnou součástí interiérů, jimž nyní výstava vdechne atmosféru dávných časů. Florista Slávek Rabušic přichystal extra podívanou: výstava totiž představí to nejlepší z dvoudenního workshopu padesáti floristů a aranžérů, kteří předtím do Dačic přijedou z celé republiky. Z více než dvou tisíc květů vytvoří desítky kytic inspirovaných dobou empíru a biedermeieru. „Empír charakterizuje noblesa a řád. Květinová aranžmá měla například tvar monumentálních pyramid,“ naznačil Rabušic. Lidé uvidí hlavně růže, lilie, gladioly, pivoňky, hortenzie a jiřiny. Převládne červená a žlutá barva, decentně se objeví i černé prvky, zvláště v kombinaci se zlatou.