Rodokmeny od mojedejiny.cz

Literární festival nabídne knižní veletrh i Jáchyma Topola

To nejlepší ze současné české literatury, skvělé kapely, tvůrci a umělci z celé Evropy nebo literární kabaret o Rychlých šípech. Jedenáctý ročník mezinárodního multižánrového festivalu Literatura žije! 2023 v Českých Budějovicích letos nabídne mimořádně bohatý program.
Šimon Leitgeb a Miroslav Boček
18. Duben 2023 - 10:12

Festival se bude konat v termínu 26. až 29. dubna a vtrhne nejen do kulturních prostor, ale do celého města – do ulic, na náměstí nebo do škol. Celkem se odehraje více než třicet akcí. Vedle tradičních formátů, jako je bazar knih na hlavním náměstí nebo literární autobus, nebude letos nouze o novinky. Tou největší je Bookfest, veletrh malých nakladatelů, který se v sobotu 29. 4. uskuteční v kulturním prostoru Žižkárna. Desítek stánků s knihami, ochotných knihkupců nebo výhodných cen mohou lidé využít k nákupu kvalitní české i zahraniční knižní produkce. A k tomu pořádná porce doprovodného programu. Vedle dětského představení Divadla Kampy a tvořivých workshopů budou v Žižkárně trhy a program související s Dnem proti rasismu. Mimořádný zážitek pak zajistí besedy s autory, jako jsou prozaici Jáchym Topol, Bianca Bellová nebo básník Petr Hruška.

O den dříve, v pátek, si o slovo řekne slam poetry, jehož vyvrcholením bude čtení britského spisovatele Deana Atty, který podle The Independent patří mezi 100 nejvlivnějších členů LGBTQ+ komunity ve Velké Británii. Po něm pak vypukne koncertní show v podání vynikajících kapel Něco něco a Post-hudba.

Během čtvrtečního literárně-hudebního pořadu Mezi náma dá festival prostor i méně zavedeným autorům z Čech, kteří budou číst ve společnosti slovinských básníků nebo kytaristy z Norska. Žánr hudební publicistiky nabídne beseda s Pavlem Klusákem, autorem knihy „Gott: Československý příběh“ (vítěz Ceny Magnesia litera 2022 v kategorii Kniha roku). Doplní ho vzácný host až z Bosny – tamní významný hudební kritik a básník Amir Misirlić.

Milovníci detektivky si jistě najdou cestu na čtení Kateřiny Klabouchové, které se uskuteční ve středu 26. 4. v prostorách Českého rozhlasu. Na kytaru ji doprovodí Marco Mendess (hrál i v proslulé kapele Hollywood Vampires). Festival myslí také na lidi, kteří se musejí potýkat s nějakým handicapem nebo se nalézají na sociálním okraji. Návštěvníci budou moci opět zhlédnout Divadlo v podání českobudějovických bezdomovců nebo čtení klientů organizace FOCUS, jež se zaměřuje na práci s lidmi s duševním onemocněním.