Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov startuje příští týden!

Výrazně musel změnit program Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který kvůli následkům pandemie koronaviru přesunul termín z léta do podzimu. Přehlídka s úctyhodnou tradicí má pro město ohromný kulturní i ekonomický význam, proto ji organizátoři chtěli zachovat i letos. Musí oželet naplánovanou účast zahraničních hvězd, o to větší prostor ale poskytnou špičkovým umělcům z České republiky.
Alena Binterová
10. Září 2020 - 15:09

Letošní 29. ročník se koná od 18. září do 3. října a přivede do Krumlova významné tuzemské pěvce, instrumentální sólisty, orchestry a komorní soubory. „Máme velkou radost, že mezi účinkujícími se objeví například jeden z nejvýznamnějších českých tenoristů Pavel Černoch, houslový virtuos Pavel Šporcl, klavírista Ivo Kahánek, violoncellista Jiří Bárta nebo kytarista Štěpán Rak. Z českých dirigentů se představí Leoš Svárovský, Jaroslav Kyzlink, Jan Kučera, Marek Štryncl nebo Vojtěch Spurný,“ říká prezident festivalu Jaromír Boháč. Zahrají Česká filharmonie v čele se šéfdirigentem Semjonem Byčkovem, PKF – Prague Philharmonia, Jihočeská filharmonie, Severočeská filharmonie Teplice nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Vystoupí i komorní soubory, například Bennewitzovo kvarteto nebo Musica Florea.

Prestižní festival už nabídl více než pět set koncertů a představení a vystoupilo na něm přes 12 tisíc umělců ze 40 zemí světa. Základem zůstává vytříbený výběr klasické hudby, který zpestřují výlety do jiných žánrů. Opět nechybí populární propojení hudby s gastronomií – v pátek 2. října se koná Český večer, při němž zahraje Big Band Gustava Broma ozdobený sólisty Ondřejem G. Brzobohatým, Ondřejem Rumlem a Markem Ztraceným. Publikum čeká průřez nejznámějšími českými písněmi od dob R. A. Dvorského až po současnost a také to nejlepší z českého kulinářského prostředí.

Zámecká jízdárna bude těžištěm festivalu, hudbou však ožijí také Maškarní sál či Barokní divadlo. Zahajovací koncert dá příležitost uznávanému violoncellistovi Jiřímu Bártovi, jehož doprovodí Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Leoše Svárovského. Další večer následuje operní galakoncert Pavla Černocha, který patří k nejvyhledávanějším tenoristům své generace. Originálním zpestřením festivalu bude koncertní verze Balady pro banditu, která spojila herce z Divadla Husa na provázku s Jihočeskou filharmonií. Oblíbený Filmový večer naplní Severočeská filharmonie. Diváci proniknou také do unikátního Barokního divadla českokrumlovského zámku, kde se konají vystoupení jen vzácně. Tentokrát ho rozezní Musica Florea výběrem nejkrásnějších barokních árií v dobových kostýmech a s využitím efektů, které toto divadlo skýtá.