Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Na "Táborky" dříve a levněji

Ohňostroj, koncerty, průvody, trhy. O Táborských setkáních je to vždycky velkolepé. Ale i při oslavách se dají zažít malé osobní radosti, na něž se nezapomíná.
Josef Musil
21. Srpen 2015 - 10:09

Loni se to zrovna stalo vedoucí odboru kultury Janě Lorencové. Jde v historickém průvodu a s ní její děti Honzík a Terezka. Šestiletý Honzík nese růže pro pana starostu. Najednou uvidí mezi diváky svoji babičku. Vyběhne z průvodu a dá jí kytičku. Na starostu jich zbyde i tak dost. Janě ukápne slza. Má hodného syna, který se umí podělit, jako se dělili první husité, když zakládali město.

„Tábor si populární formou připomene svou minulost sice až 11. až 13. září, ale už teď se vyplatí se slavnostmi počítat,“ radí Jana Lorencová. Letos budou mít „Táborky“ řadu vylepšení. „Tou první je možnost zakoupit si předem vstupenky přes službu Ticketstream. Zájemci se na ni dostanou i přes stránky festivalu. Vyjde to výrazně levněji,“ láká pořadatelka.

Novinky pokračují. „Po letech se vracíme k videomappingu. Večer se radnice začne hýbat a proměňovat. Tahle překvapení připravili audioumělci, kterým jsme zadali, aby připomněli osobnost Jana Husa,“ říká organizátorka. Sama se nejvíc těší na dva koncerty sobotního večera. „Po koncertu Marty Kubišové vystoupí zpěvák-sympaťák Vojta Dyk se skupinou B Side Band. Předvedou, že swing umí zvedat nohy i mladým lidem. Pak se diváci mohou vydat ke břehu Jordána a uvidí ohňostroj nad hladinou.“

Na slavnostech historie nemůže chybět ani tajemství. „A to je akce Žebrácká ulička. V uličce za děkanským kostelem ožijí středověcí žebráci a vůbec lůza. Všechny informace jsou tajné. To se musí vidět na vlastní oči. Prozradím jen, že přístup budou mít i děti,“ zve Jana Lorencová na Táborská setkání.