Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Novinky: Schinko a Cukr

Kdo všechno vystudoval Jirsíkárnu? A kam někdejší absolventi chodili na pivo? Historii Českých Budějovic přibližují nové knihy z pera archiváře Jiřího Cukra a publicisty Jana Schinka.
Jan Štifter
28. Listopad 2018 - 09:36

Tři sta padesát portrétů, seřazených abecedně, představuje „Galerie vybraných absolventů Jirsíkova gymnázia v Českých Budějovicích“. Letos slaví 150 let své existence. Cukrova publikace necílí jen na bývalé studenty, ale všechny zájemce o regionální historii i současnost. Mezi jmény tu vynikají protektorátní prezident Emil Hácha, kardinál Miloslav Vlk nebo historik Josef Šusta, ze současníků pak například novinářka Lída Rakušanová či hudebník Ladislav Faktor, který vydání knihy finančně podpořil. Jiří Cukr má plodné období, nedávno opustila tiskárnu jeho „Bílá vrána v černém šatě“, mapující životní pouť Františka Jana Kroihera, mimochodem také absolventa Jirsíkova gymnázia. Pocházel z obce Rojšín u Brlohu a dlouhé roky zastával post faráře v Ledenicích. Cukr ho představuje jako reformátora církve a nezapomíná ani na jeho publikační činnost, protože to, co Kroiher prožíval a cítil, také z velké části zapisoval. „Bílá vrána v černém šatě“ vrací do povědomí pozoruhodnou osobnost jihočeského 20. století. Knihu vydala Veduta.

V nakladatelství Kopp vychází novinka od Jana Schinka, jmenuje se „Putování městem České Budějovice“ a nabízí sto zastavení v historii krajského města. Schinko je dlouholetým dopisovatelem Českobudějovického deníku, kde čtenáře seznamuje s minulostí zdejších domů a často přidává historky, které slyšel od pamětníků nebo našel v dobovém tisku. Spolu s ním můžete vstoupit do zaniklých hospod, povozit se fiakrem nebo navštívit městské lázně u pošty. Jan Schinko je osvědčený vypravěč, detektiv příběhů a milovník starých Budějovic, což zúročuje ve své nové knize. Na obálku dopsal jedničku, lze tedy očekávat pokračování.