Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Okolo Třeboně i s Bárkou v nových vodách

Příznivci muziky znají Pavla Barnáše hlavně jako ředitele festivalu Okolo Třeboně. Letos chystá už 30. ročník přehlídky, která vždy otvírá prázdniny a zpestřuje kulturní program až do podzimu. Kupodivu se mohla naplno odehrát i loni, kdy spoustu akcí zbrzdila pandemie. Termín festivalu se totiž šťastně trefil přesně do dne, kdy přestala platit přísná omezení.
Alena Binterová, Foto: Marie Košinová
03. Červen 2021 - 09:58

Všechny koncerty si lidé mohli užít naplno a s ještě větší vděčností, protože už jim kultura chyběla. S obdobnou nadějí vstupuje Barnáš do jubilejní sezóny: 30. ročník Okolo Třeboně se koná od 28. června do 6. července a vystoupí Radůza, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana (České nebe), Karel Plíhal, Nezmaři, Bárka, Asonance, Spolektiv, Hradišťan, Fleret, Babouci aj. Pak navážou další akce: 19. července přijede houslový virtuos Václav Hudeček, 6. srpna Bratři Ebenové a další program se rodí.

„Vždycky je poznat, když kulturní nabídku ve městě rozvíjí někdo, kdo je v ní sám aktivní, protože lépe chápe, jak a kde nejlépe vyzní. Tady se to daří i díky Pavlu Barnášovi. Spousta lidí zná Třeboň nejen jako lázně a pěkné městečko, ale také jako dějiště festivalu, který má vždy dobře sestavený program. Teď je to obzvláště zapotřebí – hudba promlouvá přímo do duše, takže má v těžkých dobách obrovskou sílu,“ řekl Hudeček, podle něhož jsou ve světě akce s tak dlouhou tradicí mimořádně ceněné.

Právě tím úročí Pavel Barnáš svou profesi violoncellisty v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu. Do Třeboně, z níž pochází, přivádí špičkové umělce a dokáže jim vytvořit příjemné zázemí. Nikdy nepřerušená tradice festivalu patří k „rodinnému stříbru“ Třeboně, přesto se Barnáš řečený Bárny stále cítí být hlavně muzikantem. Důkazem je formace Bárka, kterou předloni založil s harfenistkou Ivanou Pokornou, členkou orchestru Národního divadla. Oba působí desítky let v renomovaných profesionálních orchestrech v Praze, zatoužili však hrát i skladby podle vlastního výběru, bez not a dirigentské taktovky.

„Zkrátka vzali jsme své nástroje na ramena a vydali se ve volném čase objevovat nové vody, které nám přinesou větší svobodu a dobrodružství. Bárka nabízí plavbu napříč různými žánry – proplouváme vodami bouřlivými i klidnými,“ líčí. Zaměřují se hlavně na evergreeny a filmové melodie, občas si zvou hosty. Loňský rok byl pro Bárku velmi úspěšný, dokonce vyvrcholil velkým koncertem na hladině Lipna, kde muzikanti hráli na katamaránu pro posádky lodí shromážděných okolo. Povzbuzeni velkým ohlasem plánují letos i sérii koncertů v krásných místech podél Vltavy.