Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Pecha Kucha Night v Budějovicích

Jihočeská metropole bude už podruhé hostit celosvětově známý projekt Pecha Kucha Night. Ten měl svou premiéru v bývalých prostorách továrny Sfinx na začátku listopadu. Pecha Kucha má ambice opakovat se minimálně každé čtyři měsíce, proto se organizátoři rozhodli druhou uspořádat 18. února od 20:20 hod.
01. Únor 2016 - 08:50

Unikátní prostory tentokrát poskytl dopravní podnik města České Budějovice. Ojedinělý večer si žádá netradiční místo, a proto ředitele dopravního podniku přislíbil areál depa na Novohradské 738/40. Jelikož je místo trochu z ruky, domluvili organizátoři posilové spoje. Od nádraží pojedou postupně tři autobusy podle speciálního jízdního řádu, autobus vjede do areálu DP, projede myčkou a zastaví přímo na kraji haly, vše v ceně vstupenky.

Pro ty, co stále neví, co si pod rozvernou slovní hříčkou Pecha Kucha představit, existuje jednoduchá nápověda. Pecha Kucha znamená ve volném překladu tlachání. Není třeba se tedy obávat dlouhých a obsáhlých přednášek. Prezentace účinkujících stojí na šestiminutovém představení sama sebe a jejich činnosti. Na dvacet obrázků mají šest minut, tedy 20 vteřin na jeden. Na minulé PKN vystoupili hosté jako světoznámý a originální tatér Ondrash, kavárník a sociální aktivista Ondřej Kobza nebo mladí designéři s projektem Silent Lab, který prezentovali na mezinárodní výstavě Expo v Milánu. Ani tentokrát nebude nouze o zajímavé osobnosti. Pozvání přijali například vedoucí Centra polární ekologie Josef Elster, který dojíždí za svou prací na Arktidu nebo Antarktidu, nebo česká výtvarnice a držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého, Kateřina Šedá. Není ovšem cílem jen představovat intelektuály a osobnosti prezentující originální a neobvyklé činnosti. Cílem je poukázat na to, že věci se dají dělat jinak. A že je skvělé dělat věci nebo o nich přemýšlet. Mezi hosty vystoupí i jeden z budějovických bezdomovců Mojmír. Ten žije na ulici už několik let a zapojuje se do nejrůznějších projektů, jako třeba Pragulic. Na podiu 18. února zazáří i Roman Týc, spoluzakladatel umělecké skupiny Ztohoven, která v současnosti čítá desítky členů a má na svědomí třeba rudé trenky nad Pražským hradem. Za něžnější polovinu společnosti a zároveň všechny cyklonadšence promluví Anna Šlechtová, propagátorka městské cyklistiky, spoluorganizátorka cyklojízd a zakladatelka růžového bikesharingu Rekola v Českých Budějovících. Z oblasti architektury pak zaujme David Grygar, podle jehož návrhu byla znovu postavená rozhledna Hýlačka u Tábora. Jeho návrh se umístil v architektonické soutěži na třetím místě, přesto ho komise vybrala.

Po dvou hodinách intenzivní inspirace přijde jistě chuť na občerstvení, které organizátoři na místě zajistí a to dokonce ve speciálním autobusu. Na afterparty doprovázené DJ Antonínem Padrtou a Edwardem Traumaxovskim budou návštěvníci moci vyhledat svého oblíbeného hosta a prohodit s ním pár slov nebo jen tak poklábosit v příjemném netradičním prostředí.

Vstupenky na druhé kolo Pecha Kucha Night v Českých Budějovicích jsou k dostání na CBsystem nebo ve vybraných kavárnách – Široko, Měsíc ve dne. Cena vstupenky je 150 korun.