Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Sladovna učí překonat strach z neznáma

Nové výstavy, které trvají do konce dubna v písecké Sladovně, promlouvají k dění v současném světě – tak, aby oslovily malé i velké, zabavily je a daly jim náměty k přemýšlení.
03. Leden 2016 - 17:48

„Historie lidstva je historií migrace, soužití a prolínání různých kultur. Když se podíváme zpět, najdeme mnoho poučení. Proto jsme se rozhodli vytvořit inspirativní prostor pro děti a dospělé, aby se s tématem setkávání různých kultur a překonávání strachu z neznámého mohli setkat na neutrální půdě,“ vysvětluje ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová.

Budovu zaplnily dvě výstavy: první je určená pro děti asi do sedmi let a druhá pro starší. V Malé planetě si vyzkouší, jak se vaří třeba v Japonsku, v Mexiku nebo v Rusku, uslyší pohádky a písničky různých národů, vyzkoušejí si jejich šaty a zjistí, kolik je na světě jazyků a jak se řekne třeba portugalsky ahoj, jak píšou různé děti světa a v čem jsou si podobná hlavní náboženství.

V Dobrodruzích si návštěvníci musí zvolit, co si vzít na dalekou cestu. Pojedou vlakem, budou se pohupovat na palubě lodi a zabloudí v jejích útrobách, v bažině, v pralese, aby se nakonec potkali s velkým náčelníkem Maorů, potetovali své tváře a založili novou vesnici. Příběh vychází z reality 83 vesničanů ze západních Čech, kteří uvěřili vidině lepšího života na Novém Zélandu a roku 1863 tam hromadně emigrovali.

 

VÍCE NA http://www.sladovna.cz/cs