Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Slavonice Fest zahájí film Po strništi bos

Už čtvrtým rokem naplní v srpnu příhraniční město Slavonice film, hudba, výstavy a vše ostatní, co vytváří pohodovou atmosféru – což je hlavní cíl festivalu Slavonice Fest. Jeho organizátorem je filmová a televizní společnost Total HelpArt v čele s producentem a režisérem Ondřejem Trojanem. „Naše akce nemá být měřením sil, nýbrž radostným happeningem, oslavou různopestré kultury, která má schopnost spojovat, což považujeme za zábavné a inspirující,“ zvou pořadatelé, jejichž akce loni přilákala už víc než deset tisíc návštěvníků.
02. Srpen 2017 - 10:30

Velký zájem diváků o filmy vedl k rozhodnutí přidat letos už sedmý projekční sál. Zatímco promítání bude soustředěné do centra Slavonic, kde na náměstí vyroste i letní kino Cinestar, hudba a výtvarné umění opět pronikne i do nedaleké Maříže. Celkem program od 2. do 6. srpna nabídne 65 filmů v pěti sekcích: Světový film, Český film, Německý film, Výběr sochaře a malíře Jaroslava Róny a Sekce HBO. Chybět nebude soutěž krátkých filmů studentů filmových škol. Jinak je festival nesoutěžní, pouze uděluje Cenu diváků pro nejlepší film. Oblíbeným bonusem bývá šance debatovat s tvůrci a herci – například Ivan Trojan uvede film Anděl Páně 2. Obrovský zájem lze čekat o slavnostní předpremiéru filmu Po strništi bos, který loni v létě natáčel Jan Svěrák právě v tomto městě. Proto bude ve středu večer převážná část hlediště patřit jeho obyvatelům. S režisérem přijedou i herci Jan Tříska a Tereza Voříšková.

Hudba zazní jak ve Slavonicích, kde se letos nově na Kulturák Stage odehrají velké večerní koncerty a tradiční noční after party s předními DJ´s , tak i v oblíbené hudební Stodole Maříž, kam zájemce zaveze autobus na pohodové odpolední koncerty. Celkem 13 koncertů odehrají Tatabojs, Michal Hrůza, Katarzia, Visací zámek, Thom Artway, Ivan Hlas, Krucipüsk, Ester Kočičková, Zdeněk Bína Trio, Svatopluk Karásek, František Skála a Josefína Žampová. Program zpestří i pět tanečních party, které rozjedou DJ´s Mardoša, James Wing, Růžový partner a další.

Doprovodný program naplní výběr z tvorby České televize a také výtvarné dílny pro děti. Výtvarným uměním ostatně všechno začne: ve středu 2. srpna festival zahájí vernisáž Františka Skály v mařížské kapli a přilehlé zahradě. Výstavní menu obohatí fotografie Roberta Vana z charitativního kalendáře Slané ženy a vítězné návrhy České ceny za architekturu.

Podrobnosti jsou na http://slavonicefest.cz.

Facebooková událost ZDE.