Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Šumava pod sněhem

Obsáhlá kniha nazvaná Šumava – krajina pod sněhem je ideálním čtením na zimu. Nejlépe zachumlat se s ní do deky a číst o srdnatých fotografech, kteří putovali hvozdy s úkolem zaznamenat krásná místa i běžný život. Jak příjemné je kochat se v teple domova nádhernými fotografiemi, které z bohatého archivu pečlivě vybrali lidé z Musea Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově, jež je světovým unikátem a každý správný Jihočech už je tam zvěčněn.
Alena Binterová, Foto: Museum Fotoatelier Seidel
19. Únor 2018 - 09:52

Tahle knížka umí cestovat v čase a prostoru. Přenést se do tvrdých podmínek hor, které muži zdolávali na dobových lyžích a sněžnicích bez současných sportovních vychytávek, mobilů a GPS, navíc obtěžkáni fotografickou výbavou. Kvůli práci, ale i s touhou po dobrodružství. Jedno je jisté: nedalo se to přežít jinak než s velkou láskou k této krajině.

Především o ní vyprávějí publikace z ediční řady Seidelova Šumava. Předloni vyšla kniha Lipno – krajina pod hladinou a koncem loňského roku k ní přibyla Šumava – krajina pod sněhem. Napsali ji Petr Hudičák, Zdena Mrázková a Jindřich Špinar a vydal Českokrumlovský rozvojový fond. Autoři provázejí cestami zapadanými sněhem, chrání odkaz otce Josefa a syna Františka Seidelových a pátrají v osudech skrytých za snímky dávných Šumavanů. Za pomoci dobových vzpomínek, literárních textů z knihy Kohoutí kříž a hlavně fotografií, jež díky umění a poctivosti autorů ukazují Šumavu v tom nejlepším světle, se jim podařilo oživit svět zapadlých vesnic a samot na svazích i vrcholech. Spolupracovali s institucemi, historiky, vlastivědnými pracovníky, pamětníky či sběrateli a objevili i dosud neznámé údaje a snímky. Záběry života ve sněhu a mrazu dokreslují texty dávných i dnešních spisovatelů.

Na 260 stran se vešlo asi 300 fotografií z let 1870–2017, velkoformátové panoramatické snímky z minulého století a také precizní letecké záběry ze současnosti. A k tomu hodně zajímavého textu, zachycujícího dramatické příběhy i běžný život lidí v závěru devatenáctého století a v první polovině dvacátého. Slova i obrázky se prolínají: zimní svátky, tradice a obyčeje, práce v lese, výroba dřevěných předmětů, saní, lyží i umrlčích prken, ale také první lyžařské výpravy, počátky zimních sportů a reklamní fotografie hostinců a hotelů. Nechybějí nyní už těžko představitelné výjevy, jako volské povozy na Bučině, vousatí dřevaři při zimním svážení dřeva pod Plechým, pradleny na zasněženém volarském potoce, vánoční divadelní hry nebo vesnická zimní svatba. A samozřejmě pustá krajina i horské samoty zaváté sněhem, kapličky, kostely, vesnice, města. Nejčetněji je v Seidelově archivu zastoupený Český Krumlov, kde fotoateliér sídlil, ale hodně záběrů mají také Železná Ruda, Kašperské Hory, Volary, Vimperk, Prachatice, Vyšší Brod a své zimní pohlednice i České Budějovice.

Do knihy patří rovněž interiérové zimní snímky rodin i jednotlivců, pořízené přímo v ateliéru, který zdobí vánoční stromeček. Tuto tradici ostatně v muzeu dodržují dosud, včetně možnosti půjčit si na focení historické sáňky a lyže. Pokud na nich ještě nejste vyfoceni, inspirujte se na www.seidel.cz.

Ale vraťme se v čase s hrnkem horkého čaje k nové knížce, která beze zbytku naplňuje přívlastek výpravná. Navíc ji rámuje fascinující příběh jedné výpravy, a to pravděpodobně z roku 1923: Bratranci Otta a Karel Paleczkovi, kteří se řemeslu vyučili u Josefa Seidela, dokázali jako jedni z prvních na lyžích s fotografickým vybavením (ještě používali těžké skleněné negativy) přejít v náročném horském terénu celý šumavský hřbet. To znamenalo překonat více než dvousetkilometrovou vzdálenost, což zvládli za třináct lednových dní! Byla to zakázka od Německého kulturního spolku, ale také hledání sebe sama, prověření schopností obstát v drsné mrazivé přírodě, touha po dobrodružství, objevení a zachycení krás této krajiny.

Není takové putování výzvou, třeba ještě letos v zimě? Tahle knížka má totiž dvojí kouzelnou moc – přikovat čtenáře do křesla, ale zároveň ho neustále provokovat, aby vstal a co nejdřív se vydal na výlet do míst, která působí tak malebně.

 

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ÚNOROVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR

ÚNOROVÝ BARBAR V PRODEJI!

Na stáncích za 49 Kč, elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!