Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Universum Brdečka

Na Štědrý den se kromě jiného narodil muž, který svým nadáním významně ovlivnil v řadě oborů českou kulturu. Letos o Vánocích tomu bude sto let, co na svět přišel novinář, scenárista, spisovatel, kreslíř, humorista a především filmař Jiří Brdečka.
Pavel Horáček, filmový publicista
19. Prosinec 2017 - 09:41

Do povědomí českých diváků se zapsal coby autor geniálních komedií: Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemství hradu v Karpatech. V nich spojil síly s režisérem Oldřichem Lipským. Jenže Jiří Brdečka byl více než cokoliv jiného sám režisérem, a to krátkých animovaných filmů. Za svůj život jich dokázal natočit pětatřicet a část z nich je brána jako součást kánonu, jako klenoty světové animace. Již od roku 1942 stál Brdečka u zrodu slavné historie české animace. Společně s Jiřím Trnkou, na jehož filmech se podílel, patřil k prvním, kdo si ve světě uvědomili možnosti animovaného filmu jako seriózní umělecké tvorby. Světovou slávu a mezinárodní ocenění mu vynesly mj. snímky Vzducholoď a láska, Špatně namalovaná slepice, Do lesíčka na čekanou nebo Tvář.   

K stému výročí iniciuje jeho dcera, spisovatelka Tereza Brdečková, několik akcí. Kromě filmových retrospektiv, které se odehrají například v pražském kině Ponrepo, vznikl dokument Universum Brdečka. Stojí za ním významný český dokumentarista Miroslav Janek, který natočil třeba Občana Havla a byl také střihačem filmů Anima Mundi či Powaqqatsi. Bude tedy určitě zajímavé vidět, jakým způsobem dokumentarista zachytil legendu jménem Brdečka. Celovečerní dokument má premiéru před Vánocemi a dle autorů má být příběhem Jiřího Brdečky a jeho přátel – lidí, kteří hrůze dějin čelili tvorbou, vtipem, krásou, a ne kalkulací. Možná proto jejich díla přežila, i když oni sami předčasně umírali. Tak jako Brdečka.

Další připomínkou slavného režiséra bude interaktivní výstava Jiří Brdečka 100 let – od Limonádového Joa k zázrakům animace, která probíhá od 16. prosince do 1. dubna příštího roku na Chvalském zámku v Horních Počernicích. Výstava provede návštěvníky Brdečkovým životem, jeho inspiračními zdroji, hranou a animovanou tvorbou. Vedle kostýmů, storyboardů a originálních výtvarných návrhů zde bude také polyekran a řada dalších audiovizuálních složek. Připravil je Matyáš Trnka, který v minulosti podobně oživil knižní Zahradu svého slavného dědečka.