Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Zažijte kouzlo Jindřichova Hradce

Jak strávit ideální dovolenou? Vyrazit s dětmi? Nebo si naopak od dětí odpočinout, případně navodit romantickou atmosférut? Pro všechny výše zmíněné varianty může být ideálním místem Jindřichův Hradec. Město plné zážitků, historických památek, živé kultury, dobrodružnějších aktivit, ale i klidných zákoutí k odpočinku.

20. Červen 2017 - 09:41

Dominantou města je hrad a zámek, který je třetím největším v České republice. Vedle tří klasických prohlídkových tras se můžete během letních prázdnin vydat také na netradiční večerní Toulky Hradcem, které vás zavedou do historie nejen zámku, ale celého historického centra.  Jiný pohled na hrad a zámek vám nabídne procházka zámeckou zahradou a podhradím kolem řeky Nežárky.

Pokud budete mít chuť prohlédnout si zámek a město také z ptačí perspektivy, určitě navštivte městskou vyhlídkovou věž. Zdoláte-li 153 dřevěných schodů, naskytne se vám pohled z výšky 35,3 metrů a vynaložené námahy určitě nebudete litovat.

Při pohledu z výšky vás jistě zaujme rybník Vajgar, který pravidelně vítá veslařské závody. Městská plovárna u Vajgaru nabízí pohodový odpočinek (pět minut od centra) se skvělým občerstvením a pro dobrodružné povahy nabízí také wakeboarding a vodní lyžování. A „za vodou“ na vás čeká další voda. Aquapark s plaveckým bazénem a relaxační částí – tobogán, protiproud, masážní trysky, parní kabina, finská, bylinková i infrasauna, venkovní brouzdaliště, perličkové masáže, chrliče a venkovní tobogán.

FENOMÉN ÚZKOKOLEJKA
Když se řekne Jindřichův Hradec, snad každého napadne Jindřichohradecká úzkokolejka. Rozpětí kolejí pouhých 76 cm, drsná a zároveň romantická krajina Přírodního parku Česká Kanada, pravidelné jízdy historických souprav tažených parní lokomotivou a řada zastávek, na které navazují turistické trasy a cyklotrasy. Řada cyklotras vede přímo z Jindřichova Hradce – ať už se rozhodnete pro výlet do drsnější České Kanady nebo směrem k Třeboni, kde je terén méně náročný. Cestou tak narazíte na čtyřiadvacetimetrovou rozhlednu na Rýdově kopci u obce Děbolín a řadu dalších zajímavostí.
V centru Jindřichova Hradce na vás čeká také řada muzeí a galerií. Návštěvu Muzea fotografie a moderních obrazových médií, interaktivního Domu gobelínů a výstavního domu Stará radnice byste si rozhodně neměli nechat ujít. V Muzeu Jindřichohradecka uvidíte kromě aktuálních výstav největší pohyblivý lidový betlém na světě. Všemi zmiňovanými i dalšími zajímavými místy vás provede interaktivní průvodce Poznej Hradec, jehož tištěnou verzi si vyzvednete v informačním centru v Panské ulici nebo si jednoduše stáhnete do mobilu.

TENIS NEBO DISCGOLF?
S centrem města bezprostředně sousedí Husovy sady a na ně navazující sady Mertovy, které dělí řeka Nežárka. Najdete tu nejen klidná zákoutí k odpočinku, procházkou dojdete ke kostelu sv. Jakuba (cestu lemuje opravená křížová cesta), ale volný čas tu můžete strávit také aktivně. Využijte tenisové kurty nebo si zahrajte populární discgolf – jeden z nejrozšířenějších sportů s létajícím diskem. Hřiště je volně přístupné v Mertových sadech a disky jsou k půjčení i ke koupi v infocentru.
V Jindřichově Hradci mají možnost vnuci, prababičky i generace mezi nimi plánovat denní program podle aktuálního počasí, únavy, věku a zájmů účastníků i podle momentální nálady. Nudit se tu určitě nebudete. Město nabízí návštěvníkům pravidelné kulturní akce, kterými ožívají nejen muzea (Muzejní noc), ale také veřejná prostranství v centru města. Pořádají se tu pravidelné letní koncerty (každou středu a pátek) a další akce.

NAVŠTIVTE HRADEC:
2. a 3. června Dny města Jindřichův Hradec

16. června Závěrečný koncert jihočeského festivalu Concertino Praga

16. – 18. června Živý Hradec – multižánrový hudební festival

24. června Jindřichohradecký půlmaraton

7. a 8. července Jindřichohradecká činohra

13. - 15. července Folková růže

22. července Hradozámecké slavnosti

29. července – 6. srpna TOP týden

13. srpna Chalupa CUP - mezinárodní veslařská regata

14. - 19. srpna Do klobouku – festival pouličního umění

26. srpna Opera na zámku – Giueseppe Verdi - „Aida“

8. až 9. září XII. pivní slavnosti

23. 9. Svatováclavské slavnosti

 

... CELÝ  ČLÁNEK ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR.

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!