Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Zenový klid a David Peltán

Jeho jméno znáte, David Peltán dlouhodobě spolupracuje s časopisem Barbar. Táborský fotograf teď září na světovém nebi – jeho fotografie se objevila v TOP 30 letošního ročníku soutěže Jazz World Photo. Mezi autory z Francie, USA nebo Jižní Koreje se umístili čtyři Češi.
23. Březen 2017 - 17:21

Jako by hudba z klavíru dokázala rozzářit černobílý svět. Ale teprve se k tomu chystá, prostupuje tváří osmdesátileté pianistky, aby nakonec opanovala celé náměstí. „Jsem velice nerozhodný, ale po dlouhém zvažování jsem vybral barevnou variantu fotky jazzové legendy Carly Bley. Vetchá dáma ve skvělé hudební kondici hrála v Plzni na náměstí v rámci putovního festivalu Bohemia Jazz Fest, jehož jsem léta oficiálním fotografem,“ popisuje David Peltán.

Snímek zaznamenává vteřinový okamžik, kdy se pianistka v naprostém, až zenovém klidu soustředí na hru další skladby. Ač je klidná, je v ní určitá tenze. „Nevím, jak působí fotka na diváka, který na koncertě nebyl a nemůže tak znát celý příběh, ale já byl celým koncertem dojatý. Paní Bley sama nedokázala otevřít pet láhev s pitím, ale koncert odehrála naprosto excelentně. S hloubkou, humorem, precizní hrou i energií,“ vzpomíná Peltán.

Jazz World Photo je nejen celosvětová soutěž pro fotografy, ale i putovní výstava, která představuje třicítku nejlepších snímků. Tentokrát se dá do pohybu také okamžik z plzeňského náměstí, jak ho v objektu na zlomek vteřiny spatřil David Peltán. Série dorazí také na jih Čech – 31. srpna do Třeboně a v lednu 2018 do Písku.