Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Češi ztloustli. A bude hůř

„V padesátých letech lidé třeba zkoušeli hubnout tím, že hlad zaháněli cigaretou, vlastně pořád kouřili. Oblíbená byla také Schrothova dieta, kdy lidé pili kávu a panáka režné k snídani, k obědu a večeři místo jídla až litr vína – zkrátka místo jídla pili. Od té doby se také říká, že je někdo na šrot. Řekla bych, že pak se stejná skupina lidí přesunula do protialkoholních léčeben,“ popisuje Jana Platilová, autorka projektu Fitkůstka. Patří mezi přední české výživové specialistky, pořádá redukční kurzy, radí lidem, jak na to. Ví, že zhubnout je těžké, kdysi musela vyhlásit válku vlastním kilům.
Jan Štifter, Foto: Richard Nowak a archiv Jany Platilové
29. Říjen 2019 - 11:18

Co jste dneska obědvala?

Večer jsme s dcerami krájely cuketu a rajčata, tak jsme hned uvařily lečo. Dobrá rada pro maminky, jejichž děti odmítají jíst zeleninu, když děti pomáhají s vařením, úplně jinak jim to chutná. A já aspoň měla na dnešek oběd.

Kolik dětí máte?

Mám tři dcery, desetiletou, osmiletou a té nejmladší je dva a tři čtvrtě roku. Jsem vděčná za to, že máme s manželem tak velkou rodinu, že jsem se pro to rozhodla – protože rozhodnutím pořídit si děti člověk nikdy neudělá chybu. Na všechno bude ještě jednou čas, ale děti přicházejí jen v části života, a je potřeba té možnosti využít.

Čtyři už jsou moc?
Tři jsou akorát. Mám všechno, co jsem v životě chtěla, a přichází čas to rozvíjet. Pro mě je čtvrté dítě vlastní firma, projekt Fitkůstka.

Vždycky vás to táhlo tímhle směrem?

Myslím, že vždycky. Zajímala jsem se o životní styl a vystudovala potravinářství. Na vysoké škole mě nejvíc bavila chemie, technologická výroba potravin, složení výrobků, vstupní suroviny a vše kolem jídla. Chtěla jsem se věnovat sportu, ale omezovalo mě astma, a v pubertě jsem brala kortikoidy, kvůli kterým jsem také neskutečně přibrala.

Byla jste při těle?

To je slabé slovo, zažila jsem silnou nadváhu, která mě trápila. Tenkrát mě na kila navíc upozorňovali i učitelé a spolužáci, to člověka hodně zlomí. Už v té době jsem na sobě musela začít pracovat. Cvičit, řešit jídlo. Tenhle zájem mě dovedl ke studiu, literatuře a postupně jsem znalosti a zkušenosti aplikovala na sobě, což vnímali přátelé i okolí. Začala vést první redukční kurzy, to bylo ještě při zaměstnání. Pak musel přijít zlom a zásadní rozhodnutí se téhle oblasti věnovat profesionálně a dále své znalosti rozvíjet a hlavně předávat. Vznikl projekt a firma Fitkůstka.cz. Nadváhu jsem pak řešila ještě po těhotenství, a jsem za to ráda, protože dokážu pochopit, jak se lidé cítí.

Má cenu řešit kila při těhotenství?

Některé ženy mají nadváhu už před těhotenstvím, ty pak rozhodně nechtějí výrazně přibrat. Vypracuji pro ně jídelníček tak, aby si braly energii z tuků a děťátko dostalo maximální množství živin a mohlo dobře růst. V těhotenství není potřeba výrazně víc jíst. Určitě jíst kvalitněji a pestřeji, někdy stačí přidat jeden jogurt nebo kus ovoce. Za dva se ale rozhodně jíst nemá. Těhotná žena hlavně nesmí hladovět. Chemické látky (metabolity), které se vylučují při hladovění, mají nebezpečný vliv na vývoj plodu.

Kolik má těhotná žena ideálně přibrat?

Fajn je, když nabere devět až čtrnáct kilo, ale vždycky záleží, jak její tělo zadržuje vodu v a jaká byla její váha před otěhotněním. Pokud někdo ztloustne o pětadvacet kilo, nemůže to svádět na těhotenství. Po porodu pak začíná boj s kily, málokdo je hned hubený. S klientkami začínáme program tak tři měsíce po porodu, kůže je připravená se zpátky stáhnout, nezůstanou žádné převisy, ta elasticita je úžasná.

Bývá někdy řešením nadváhy liposukce?

Tou může hubnutí končit. Liposukce je ideální pro lidi, kteří již zhubli a mají stabilní vánu. Špatné je, když se tím začíná. Plastický chirurg vám odsaje tukové buňky, ty v tu chvíli ztratíte. Pokud klient neumí správně jíst, začne přibírat jinde – tam, kde ty tukové buňky jsou, třeba na zádech, stehnech nebo pažích. Vypadá to často hodně ošklivě, změníte si tvar postavy, nevratně. Pak musí nastoupit přísná dieta a hlídáte si jídlo navždycky. Naopak člověku, který zhubne dvacet pětadvacet kilo, zůstávají převisy a ty někdy vypadají hůř než obezita. V tomto případě může využít služby plastické chirurgie. [JP1] Dobré je shodit přirozeně, naučit se jíst optimální porce, zaměňovat méně zdravé potraviny za zdravé, najít nový životní styl. Tihle lidé si to pak jdou doladit odsátím tuků.

Kdo je dnes váš klient?

Bývaly to výhradně ženy, ale situace se mění. Dneska ženy tvoří polovinu, třicet procent jsou muži a dvacet procent děti. Ženy vládnou. Když se jim podaří zhubnout, přivedou pak manžela a nakonec i děti. Nadváha bývá přítomná v celé rodině, tak je dobré ji řešit komplexně.

Proč Češi tolik ztloustli?

Důvody vidím dva. Lidé bývali víc činorodí, pořád něco dělali, dnes žijeme hodně pasivně. Sedavé zaměstnání, chybí nám přirozený pohyb. Co je ale horší – ještě nedávno nebylo jídlo tak dostupné jako dnes. O víkendech bývalo zavřeno v obchodech, štrúdl nebo bábovka se pekly v sobotu. Dneska je jídlo všude – když jen vyjdete ode mě z kanceláře, půjdete kolem několika restaurací, narazíte na otevřené fastfoody, někde zavoní palačinky. Budete jíst, protože to všechno krásně voní a dostanete na to chuť. Lidé dřív jedli z hladu, dnes jíme pro chuť.

Budeme tloustnout dál?

Přednáším na školách a musím říct, že to nevidím dobře. Děti jsou ovlivněné reklamou, mají velmi špatné příklady z rodin. Spoustě dětí přijde normální, když denně spořádají pytel brambůrek nebo vypijí litr koly. A zase: vůbec se nehýbou. Snažím se dětem vysvětlovat, co s nimi jídlo dělá, kolik je v čem cukru, což jim názorně ukážu na kostkách, ale doma je opět bude čekat něco, co jim vůbec nesvědčí. Chodím se svými klienty na asistované nákupy, jejichž cílem je, aby přestali trpět nákupní slepotou. Nejlepší výrobky bývají dole a nahoře, v úrovni očí najdete výrobky z reklam. Na všem je napsané, že je to v hodné pro děti, ale je to plné cukru a tuků – to se na mě nezlobte, to mi přijde jako kriminální čin.

Co s tím?

To, co učím na asistovaných nákupech, vybírat přirozené potraviny a nevěřit reklamám. Důležité je složení, a nikoliv obal, protože tohle kupujeme dětem, a ještě si myslíme, že je to dobře.

Jak odnaučit babičky, aby dětem při každé návštěvě vrazily do ruky pytlík bonbonů?

Babička většinou kupuje dětem to, co chtějí a co zná z reklamy. Ovšem dětem nechutnají jen bonbony, udělá jim radost třeba i ovoce. Babičce někdy stačí říct: Kup jim borůvky nebo ovesné sušenky, fakt jim to chutná, potěšíš je, uvidíš. [JP2] Je dobré dát jim radu, tip, alternativu, ony to pak zkusí a uvidí, že to taky jde.

Je pro lidi těžké zorientovat se v tom, co tělu prospívá a co mu škodí?

Někdy ohromně, za několik let se v oblasti výživy rozšířilo mnoho různých a mylných protichůdných doporučení. A pro člověka bez odborného vzdělání je složité se v této informační smršti orientovat. Co je vhodné pro jednoho, není vhodné pro druhého.  Učím lidi se zorientovat. Připravuji individuální a skupinové programy, kde se to všechno učí. Teď po létě většina lidí stoupne na váhu, zděsí se a bude se ptát, co s tím.

Po létě? Já bych čekal, že se obalujeme tukem v zimě.

To také, ale v létě je to jinak. Ty dlouhé dny, kdy ještě v osm grilujeme, popíjíme alkohol, na dovolené si dovolíte a při all inclusive sníte všechno. Proto po létě startujeme podzimní redukční kurzy, úspěšné jsou i ty novoroční nebo jarní.

Jak to na nich funguje?

Musím říct, že jsou moc fajn. Mají omezenou kapacitu, abych se mohla ženám věnovat. Když se ženy scházejí ve skupinách, dokážou se motivovat. Každá z nich chce zhubnout a každá z nich má ode mě svůj vlastní jídelníček.

Jak ho sestavujete?

Začínáme vstupním dotazníkem, ze kterého si klient vybírá jídla, která mu chutnají. Co je důležité – odmítám někoho nutit odvažovat si porce. Jinak zní jedno jablko, a úplně jinak 190 gramů jablka. 25 gramů gramů eidamu, nebo 2 plátky. Neodvažujeme porce, prostě víte, co a v jakém množství jíst. Redukční kurzy zahrnují pravidelné měření a vážení, výživové semináře spojené s ukázkou a ochutnávkou potravin, spalovací cvičení zaměřené na problémové partie, tedy pas, břicho a boky. Průměrné úbytky váhy jsou 5 až 12 kilo. V novoročním kurzu si plníme předsevzetí, v jarním kurzu budeme hubnout z kabátů do plavek. Pravidelně dělám programy pro zaměstnance a firmy – péči o zaměstnance vnímám jako výrazný benefit, tyhle programy se těší velké popularitě zaměstnavatelů. Řídím výživové programy a skupiny zaměstnanců, kteří se chtějí cítit lépe, kvalitně se stravovat, zabránit únavě a zvýšit psychický výkon.

Lidé, kteří nechtějí hubnout společně, k vám docházejí na individuální sezení?

Kolektivní akce nejsou pro každého. A každý člověk je skutečně jiný. Hodně lidí s nadváhou má nízké sebevědomí, už proto, že mockrát zkusili zhubnout, ale nikdy jim to nevyšlo. Přitom vždycky říkám: Zhubnout může každý. Opravdu, stačí jen vědět, jak na to. Když budete chtít, naučím vás nejen jíst a vařit, ale i správně nakupovat. Jídelníčky připravuji podle obchodního řetězce, na který je klient zvyklý, protože jiný sortiment má třeba Lidl, nebo Billa. S jídelníčkem neuvěřitelně ušetříte, protože nenakupujete blbosti. Nenosíte domů jídlo, které nesníte. Nenakupujete pro návštěvu, která nepřijde. Lidé někdy říkají, že ty soletky nebo křupky mají právě jako pohoštění pro případné hosty, ale správná návštěva se ohlásí dopředu, a když se neohlásí, tak dostane kafe. Kdo nakupuje domů křupky, většinou je tam má pro sebe

Co si dát večer, když mě honí mlsná?

Cottage, tvaroh, mozzarellu, zavináče, nejlépe něco kyselého, třeba vařené vejce s kyselou okurkou. Kyselá chuť neutralizuje všechny další chutě. Když sníte sladké, máte chuť na slané, po slaném přichází zase chuť na sladké, ale po kyselém se to srovná. Večer si dejte kvalitní bílkovinu, doplňte zeleninou, tou nikdy nic nezkazíte.

Nebo si jít zaběhat a pak si přidat knedlík.

Mnoho lidí děla tu chybu, že začne sportovat a o to více jí. Nebo někdo vyrazí na kolo a pak si dá dvě piva a klobásku, protože mají pocit neuvěřitelného výdeje energie. Sport maximálně podporuji, ale pokud chcete zhubnout, není potřeba o moc víc jíst. Platí pravidlo, že 90 % úspěchu je v jídle a správném stravování a 10 % dělá sport. Svoje klienty do sportu nenutím, zpravidla na něj už nemají čas nebo je jejich nadváha taková, že jim jej neumožňuje. I přesto dobře hubnou a s nižší váhou si pak třeba zařadí chůzi.

Když jsem se připravoval na náš rozhovor, povídal jsem si se dvěma ženami – jedna je právě na dietě, kdy jí jen v osmi hodinách, šestnáct hodin pak nejí. Druhá začíná s bezsacharidovou dietou. Co o těch způsobech soudíte?

V tom prvním případě se jedná o metodu přerušovaného hladovění. Střídání fáze půstu, která zahrnuje i spánek a fázi jídla. U žen je doporučována postní doba 14 hodin, 10 hodin pak mohou jíst. Ovšem není pro každého a musíte vědět, co správně jíst. Protože pak se to často zvrhne a lidé po šestnácti hodinách mají takový vlčí hlad, že třeba sní tři hamburgery s hranolkami. Přijmou neuvěřitelné množství cukru, tuku a kilojoulů. I u téhle diety platí, že si máte pak dát k jídlu třeba plátek masa s bramborovou kaší, zeleninou a klidně i zákuskem, nebo lososa s pečenými brambory, zeleninou a jogurtovým dipem. Jídlo musí být uvědomělé s dostatečným příjmem bílkovin.

Co ta dieta bez sacharidů?

Ubrat sacharidy v jídelníčku doporučuji, nikoliv je zcela vyloučit, protože jsou palivem pro náš mozek. A samozřejmě přidat bílkoviny, které májí vysokou sytící schopnost, udržují svalovou hmotu. Ketodieta nebo nízkosacharidová dieta je velmi nebezpečná. Za prvních deset dní shodíte klidně šest sedm kilo, ale z větší části je to voda. Nejjednodušší forma stojí na koktejlech, syntetických sáčcích s jídlem a ty konzumujete. Klienti to vydrží, dojdou na váhu, kterou chtějí. Ale co teď? Jak mám začít normálně jíst? K lepší váze je dovedly koktejly, ale neosvojili si normální stravování. Neznají optimální porce, na koktejlech a umělém jídle se vydržet nedá. Některé klienty z téhle diety dostávám rok. Navíc ketodieta je jedna z těch, po kterých nastává neuvěřitelný jojo efekt. Přiberou to zpátky a většinou do oblasti břicha. Každá doba má své diety. V padesátých letech lidé třeba zkoušeli hubnout tím, že hlad zaháněli cigaretou, vlastně pořád kouřili. Oblíbená byla také Schrothova dieta, kdy lidé pili kávu a panáka režné k snídani, k obědu a večeři místo jídla až litr vína – zkrátka místo jídla pili. Od té doby se také říká, že je někdo na šrot. Řekla bych, že pak se stejná skupina lidí přesunula do protialkoholních léčeben.

Jak výrazný vliv má alkohol při hubnutí?

Při hubnutí alkohol nezakazuji, ženám klidně zahrnu do jídelníčku suché víno a mužům pivo. Nejvíc nebezpečný je tvrdý alkohol a míchané nápoje, třeba mojito. Musíte ovšem dodržet množství. Když tělo přijme alkohol, je organismus maximálně zaměstnaný odbouráním alkoholu a na spalovaní kalorií už mu prostě nezbývá čas. A co s tím udělá, všechno jídlo si pak ukládá do zásobního tuku. Dvě až tři deci vína hubnutí napomáhá, nesmíte k tomu ovšem jíst. Pak ale nastává moment, kdy se napijete trochu víc a přijde hlad. Alkohol podporuje chuť k jídlu a v uvolněném stavu určitě v lednici nesáhnete po ředkvičce a mrkvi, ale po tučném sýru, salámu nebo olivě. V číslech je to asi takhle: dvě deci vína, to je tak šest set kilojoulů, tedy asi jako jedna fidorka. Dvanáctka piva nějakých 990 kilojoulů, tedy jako jeden chléb a tři plátky šunky.

Takže skutečně pivo, tekutý chléb.

Jen s tím chlebem musíte zacházet opatrně. Někteří lidé mají alkohol jako tečku za dnem, rituál. Proč by ne. Ale s mírou.

Mimochodem, slyšel jsem, že máte vlastní chleba.

Mám, Janin proteinový chléb. Za léta své praxe jsem zjistila, že lidé při hubnutí nejčastěji postrádají pečivo, hlavně chléb. A tak vznikl Janin proteinový chléb, který má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů, proto je vhodný pro hubnutí i pro lidi, který nepokryjí denní příjem bílkovin. Co mě těší, chutná i dětem. Chleba je v prodeji třeba v Madetce na Senovážném náměstí v Budějovicích nebo v Madetce v nemocnici. Najdete ho v prodejnách zdravé výživy. Pečivo při hubnutí lidem většinou strašně chybí. Janin proteinový chléb vznikl v době, kdy jsem byla těhotná s poslední dcerkou. Dokáže plnohodnotně nahradit pečivo – a lépe se s ním hubne. Má 30 gramů bílkovin a 7 gramů sacharidů. Normální chleba obsahuje třeba 50 gramů sacharidů.

Mám pocit, že se z hubnutí v posledních letech stává náboženství. Také to pozorujete?

Svět se točí kolem životního stylu a diet. Všichni chtějí zhubnout nebo dobře vypadat. Jídlo zajímá skoro každého. To máte pravdu. Někdy mám pocit, že jsem pořád v práci – radí se se mnou kamarádka na dětském hřišti, učitelka, doktorka, všichni řeší, jak správně jíst, každý chce dobrou radu. Jdu na ples, přisednou si lidé ke stolu, bavíme se, a když zjistí, co dělám, už se z toho nevymotáme.

A my se taky dnes nebavíme o ničem jiném.

Tak příště můžeme třeba o tom, na čem jste byl v kině nebo kam se chystáte na výlet.

Dostávají se k vám lidé, kteří si myslí, že by měli zhubnout, ale vy si spíš myslíte, že by měli přibrat?

To jsou lidé, kteří trpí mentální anorexií nebo bulimií. Bývají to úspěšné ženy, někdy studentky. Mají třeba 38 kilo a chtějí poradit, co dělat, aby nepřibraly. Nerady slyší, že by měly víc jíst, jsou to komplikované případy. Říkám jim třeba, dej si aspoň hrst ořechů denně, z toho vážně nepřibereš, ale zkus k tomu přidat třeba jogurt. Řešíme řadu neobvyklých případů. Spolupracuji se společností Labyrint, to je centrum duševního a tělesného zdraví. Ve spolupráci s doktorkou Kalnou a dalšími skvělými psychoterapeuty pomáhám lidem, kteří nabrali hmotnost v důsledku medikace a léčby antidepresivy, zhubnout a váhu si udržet. Právě u antidepresiv je poměrně častým nežádoucím účinkem nárůst tělesné hmotnosti, stejně jako u jiných léků – kortikostereoidů, hormonální antikoncepce, léků na štítnou žlázu.

Je dobré mít někdy hlad?

Hlad je přirozená reakce těla. Dneska už na něj nejsme zvyklí, jíme převážně z chutě nebo že bychom se už měli najíst, protože ostatní jdou také na oběd. Když začnete správně jíst, určitě vás hlad překvapí. Měl by se ozvat tak po dvou až čtyřech hodinách od posledního jídla. Správné je jíst z mírného pocitu hladu, nikoliv z chuti.

 

Jana Platilová

autorka projektu Fitkůstka.cz.

Specializuje se na poradenství a koučink zdravého životního stylu. Pomáhá lidem k lepší formě osobnosti, aby byli spokojenější s vlastním a aby se sami sobě více líbili. Výsledkem společného snažení by měla být nejen nižší váha, ale i lepší pocit sám ze sebe.

www.fitkustka.cz