Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Coolinářka: Což takhle dát tam tvaroh

Možná je znáte z dětství, možná je připravujete podle rodinného receptu. Řeč je o oblíbených dezertech, ve kterých hlavní roli hraje oblíbený, tradiční český tvaroh.
Text a foto: Svatava Vašková
26. Březen 2018 - 17:54

Nepečený tvarohový dort s jahodami

cukrářské piškoty

dětské piškoty

cca 250 g jahod + dalších 250 g na ozdobení

1 tučný tvaroh ve vaničce

250 ml smetany ke šlehání (Delux)

1 vanilkový cukr

1–2 lžíce cukru krupice

1 lžíce želatiny

kůra z poloviny limetky (nemusí být)

Uvedené množství surovin je na dort s průměrem cca 20 cm. Pokud použijete klasicky velkou dortovou formu, množství surovin zdvojnásobte.

 

Do větší mísy dejte tvaroh a vanilkový cukr a krátce promixujte.

V menší míse vyšlehejte šlehačku s krupicovým cukrem dotuha.

Šlehačku postupně jemně vmíchejte do tvarohové směsi. Vznikne nadýchaný krém. Pokud chcete, můžete do něho nastrouhat kůru z poloviny limetky.

Asi 250 g jahod nakrájejte na plátky. Zbylé jahody si nechte na ozdobení dortu.

Na dno dortové formy vyskládejte cukrářské piškoty (nerozmočí se tolik jako dětské). Některé rozlámejte a vyplňte jimi mezery.  

Na piškoty dejte polovinu krému a uhlaďte ho. Na něj nandejte polovinu nakrájených jahod. Na jahody nyní položte vrstvu dětských piškotů (u nich naopak chceme, aby se trochu rozmočily). Na piškoty naneste druhou polovinu krému a na jeho vrstvu opět zbylé nakrájené jahody.

Teď si v souladu s návodem na obalu připravte asi 70 ml želatiny (podle průměru dortu). Nechte ji mírně zchladnout a pak jí přelijte povrch dortu, aby jahody během uležení neokoraly.

Takto připravený dort ještě v dortové formě překryjte potravinářskou fólií a dejte na noc do ledničky.

Druhý den z dortu opatrně sundejte boční část formy.

Dort můžete takto nechat nebo ho dozdobit, jak vidíte na obrázku dole. Připravte si cukrářské piškoty a naaranžujte je okolo celého dortu. Piškoty svažte stuhou.

Povrch dortu dekorujte celými jahodami.

 

Strouhaný tvarohový koláč

NA TĚSTO:

200 g másla

5 lžiček cukru krupice nebo krystal (může být i hnědý)

3 žloutky

350 g polohrubé mouky

25 g kakaa

2–3 lžíce mléka

NA NÁPLŇ:

2 měkké tvarohy (500 g)

1 žloutek

sníh ze 4 bílků

200 g cukru moučka

1 vanilkový cukr

špetka soli

Nejprve si vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků.

Ve větší míse ruční metlou utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte 3 žloutky (1 budete potřebovat do tvarohové náplně). Směs znovu zamíchejte ruční metlou. Nyní do mísy přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao. Pomocí robotu s hnětacím hákem nebo nástavcem na třená těsta zpracujte kompaktní těsto (nemáte-li robot, těsto zpracujte ručně). Pokud je třeba, přidejte lžíci mléka. Těsto nyní zabalte do potravinové fólie a dejte asi na 60 minut do lednice ztuhnout.

Po hodině předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si větší pekáč a vyložte ho pečicím papírem.

Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh.

V jiné větší míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek.

  1. do této směsi postupně (asi natřikrát) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek (spíš než mícháním ho do směsi zapracujte takovým obracením, aby se ze sněhu neztratily vzduchové bublinky).

Vychladlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou směs. Navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta.

Koláč dejte ihned péct do vyhřáté trouby asi na 30–40 minut.

Hotový koláč nechte zchladnout a pak ho krájejte a podávejte.

 

 

Mazanec z tvarohového těsta

350 g polohrubé mouky

150 g hladké mouky

2 vejce + 1 na pomašlování

250 g tučného tvarohu

8 lžic oleje

8 lžic vlažného mléka

130g moučkového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 prášek do pečiva

špetka soli

hrst rozinek

50 ml rumu tuzemsku

hrst sekaných mandlí

nastrouhaná kůra z jednoho citronu

 

Ve větší míse smíchejte suché ingredience: obě prosáté mouky, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Nyní přidejte 2 vejce, olej, vlažné mléko, rum, citronovou kůru, olej a tvaroh. Důkladně zpracujte v lepkavé těsto a nechte ho pod utěrkou asi 20 minut odpočívat.

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Nyní z těsta utvořte bochník, přendejte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte ho rozšlehaným vejcem a mazanec pečte na 170 stupňů asi 20 minut, potom teplotu zvyšte o 20 stupňů a dopečte ho dozlatova. Zda je mazanec upečený, poznáte zapíchnutím špejle: vyndáte-li ji suchou, je hotový. Bochník nechte zchladnout na drátěné mřížce.

 

 

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V BŘEZNOVÉM ČÍSLE

 

BŘEZNOVÝ BARBAR V PRODEJI!

Na stáncích v za 49 Kč, elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz

Roční předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč